Noaptea alba a Iasului, editia a V-a, 2014

noaptea alba iasi 2014

În noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 19:00, va avea loc Noaptea albă a Iaşului, un eveniment aflat la cea de-a V-a ediţie, organizat de Primăria Municipiului Iaşi. Acesta se încadrează în categoria de evenimente care sprijină Iaşul în competiţia „Iaşi, Capitală Culturală Europeană” şi va fi prezent în 10 locaţii prin diferite activităţi. Organizatorii şi-au propus să reînvie farmecul unei perioade exuberante şi să pună în valoare clădiri şi monumente simbol ale oraşului ce au avut un rol esenţial în prima parte a secolului al XX-lea. De la ora 19:00 vor avea loc concerte în aer liber, expoziţiile de fotografie vor evoca Iaşul interbelic, Palatul Culturii şi Palatul Roznovanu vor putea fi vizitate, iar doritorii se vor putea plimba cu tramvaiul de epocă.

La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, ieșenii interesați vor avea ocazia să viziteze Sala Paşilor Pierduţi şi să asculte o muzica celor de la Opis Band. De asemenea, aici vor cânta şi cei de la The Vocals.  La Muzeul Universităţii vor avea loc vizite gratuite cu ghid, iar la statuia „Cavaleristului în atac” de la Super Copou va avea loc o proiecţie de film şi un moment ce constă în iluminare arhitecturală la 100 de ani de la declanşarea primului război mondial.

Evenimente au loc si la Gara Iaşi, unde într-un salon special amenajat va fi o expoziţie de vederi cu Iaşul de altădată ale lui Dumitru Grumăzescu şi un spectacol excepţional susţinut de Fanfara „10 prăjini”.

Râpa Galbenă va prinde viaţă datorită proiecţiilor ce vor evoca perioada anilor ’20, iar Institutul de Anatomie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi va fi deschis pentru vizitatori . Totodată, la Institut vor răsuna acorduri de vioară şi chitară a celor de la Caffè Concert Duo.

La sediul Palatului Roznovanu vor avea loc din jumătate în jumătate de oră vizite gratuite cu ghid, iar mai apoi un spectacol susţinut de Cvintetul „Academica”.

La Casa „Sadoveanu” din vârful Copoului vor avea loc până târziu în noapte vizite gratuite, în serii din jumătate în jumătate de oră şi un spectacol susţinut de Cvartetul de coarte „Mezzo”.

O locaţie deosebită este şi Mănăstirea Golia, unde cei prezenţi pot vizita celebrul Turn al mănăstirii, intr-un cadru imbogatit cu muzica ambientala.  Atmosfera romantica a Iasului va fi completată de promenada trăsurilor de epocă care vor avea ca traseu Palatul Culturii – Teatrul Naţional, promenada maşinilor de epocă, care vor prelua oameni în fiecare staţie pe traseul Gară – Universitate.

La Palatul Culturii veţi avea parte de acelaşi program de vizite gratuite, însă doar în holul central, ghidul fiind istoricul Sorin Iftimie, care va face şi o prezentare. De asemenea, la Palat va concerta Glitter Girls, care vor creea o atmosferă inedită prin efervescenţa pieselor abordate. Noaptea albă a Iaşului se încheie cu două momente artistice, este vorba de momentul de dans susţinut de balerini ai Operei Naţionale Române din Iaşi şi spectacolul susţinut de „Glitter Girls”, ambele la Palatul Culturii.

RATP Iaşi pune la dispoziția călătorilor, în „Noaptea albă a Iaşului”, un traseu de poveste cu tramvaiul de epocă. Mijlocul de transport, restaurat după primul tramvai care a circulat în Iaşi în anul 1900, va fi scos la stradă pe data de 18 octombrie şi va face curse gratuite între orele 19:00 -24:00 pe traseul Târgu Cucu-Copou.  Tineri îmbrăcaţi în ţinute specifice perioadei vor fi gazde în tramvaiul de epocă, iar călătorii vor fi serviţi cu ceai şi fursecuri, ca în vremurile de altădată.

INFO

www.facebook.com/noapteaalbaa

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: