Noaptea Alba a Iasului, 6 octombrie 2012

Noaptea alba a Iasului 2012

În acest an Primăria Municipiului Iaşi şi Street Events organizează în noaptea de 6 spre 7 octombrie, de la ora 18.00, Noaptea Albă a Iaşului, ediţia 2012. Un numar mare de artişti ieşeni care vor performa în 11 locaţii pentru o noapte ce aduce bucurie şi o energie nedisimulata oraşului

PROGRAM

Ediţia din 2012 a Nopţii Albe a Iaşului continuă tradiţia primelor 2 ediţii şi aduce în atenţia ieşenilor locuri pe lângă care trec zi de zi dar despre care se întreabă zilnic oare cum este dincolo de zidurile exterioare? Eveniment creat într-o manieră unică, Nopatea Albă a Iaşului va avea loc concomitent cu Noaptea Albă a Parisului 2012, respectiv în noaptea de 6 spre 7 octombrie.

Anul acesta Noaptea Albă a Iaşului se va desfăşura sub ideea de Maşină a Timpului şi vor fi marcate repere importante din istoria Iaşului atât din punct de vedere al monumentelor, locurilor şi personajelor incluse în traseul din acest an.

1.  Pasajul Hala Centrală Recent inaugurat, pasajul aduce în lumina trecătorilor crâmpeie din istoria oraşului, Uliţa Sfânta Vineri, case de boieri etc. La Noaptea Albă vom realiza o expozitie de artă în pasaj în parteneriat cu Galeriile Dana.

2.  Casa Dosoftei cu o vizită gratuită în muzeu începând cu ora 18:00. Un personaj reprezentându-l pe Mitropolitul Dosoftei va face prezentări din jumătate în jumătate de oră a acestei atât de cunoscute dar atât de puţin vititate clădiri simbol a oraşului. Atmosfera medievală va fi întregită de spectacolul eveniment susţinut de Profesor Cristi Lazăr la lăută renaissance.

3. Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi. Vizitare cu ghid in atmosfera muzicii de flasnetă şi a patefonului. Statui vivante îmbrăcate în costume de epocă vor întregii imaginea Iaşului de odinioara, cu parfumul sau unic începând cu ora 18:00.

4. Turnul Goliei Turnul ce a străjuit  istoria Iaşului, este următorul punct în pelerinajul nostru de cunoaştere a oraşului. Spectacolul va începe cu ora 20.00 şi va fi susţinut în turn de cvartetul de fagoturi Sonora îndrumat de domnul profesor Valentin Petrescu şi Mălina Ciobanu la vioară reprezentând Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi, va fi transmis live pe un ecran aşezat în parcarea Mănăstirii Golia.

Noaptea Albă a Iaşului are drept partener pentru această locaţie Asociaţia de Promovare Turistică Iaşi. Cu această ocazie vor putea fi vizitate gratuit atât Turnul Goliei cât şi Casa Creangă începând cu ora 18.00 şi până târziu în noapte.

5. Muzeul de Ştiinţe Naturale Clădirea muzeului pe lângă faptul că adăposteşte numeroase exponate cu valoare ştiinţifică legate de natură este şi clădirea martoră a Unirii Principatelor.

În această clădire propunem vizitare gratuită cu ghid de la ora 18.00 până târziu în noapte.

6. Muzeul Unirii, reşedinţă a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este următoarea noastra oprire. Aici în sala Dublei Alegeri, începând cu ora 19.00 vor avea loc un spectacole de muzică susţinute de soprana Cristina Simionescu şi tenorul Ricardo Nori solişti a Operei Naţionale Române Iaşi acompaniaţi la pian de Doamna Oana Nica Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi.  În plus va fi posibilă vizitarea gratuită cu ghid a muzeului de la ora 18.00 şi până târziu în noapte.

7. Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” va găzdui  începând cu ora 21:00 spectacolul de jazz “Seară de Jazz şi Blues” de Trupa Jazzissimo de la Clubul de Muzică “Richard Oschanitzky” coordonată de prof. univ. dr. Romeo Cozma  de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. ÎNcepând cu ora 18:00 propunem vizitarea gratuită cu ghid a bibliotecii până târziu în noapte.

8.  Casa Pogor – cunoscută pentru activitatea junimiştilor este următoarea destinaţie a noastră. Aici va avea loc o vizită gratuită cu ghid începând cu ora 18:00. Tot aici, începând cu ora 19:00 vor fi interpretate Momente şi Schiţe ale lui Caragiale, amintind astfel de comemorarea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ion Luca Caragiale. Cvartetul de coarde Mezzo va întregii atmosfera de salon regăsită în istoria Casei Pogor.

9-10. Prima Universitate din România este următorul popas al Nopţii Albe. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi va permite vizitarea cu ghid a Sălii Paşilor Pierduţi şi a Aulei Mihai Eminescu. Aici începând cu ora 24.00, va avea loc un spectacol de muzică susţinut de Mihai Mărginean, unul dinre cei mai apreciaţi artişti ai momentului. În începând cu ora 22.00 deschidere Adamos Brass va susţine un recital muzical şi speram să încânte publicul cu ritmuri clasice şi balcanice.

11. Tinerii artişti ai Iasului vor aduce culoare prin lucările de graffiti realizate în faţa publicului. Atmosfera va fi reîntregită de muzica DJ-ilor ce vor perfoma în faţa clădirii Academei Filiala Iaşi începând cu ora 20:00.

12. Cel mai nou muzeu inaugurat în Iaşi, Muzeul Universităţii Alexandru Iona Cuza,  este ultima destinaţie a Nopţii Albe. Aici publicul va putea vizita în mod gratuit expoziţiile permanente începînd cu ora 18:00 până târziu în noapte.

INFO

www.facebook.com/noapteaalbaa

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: