Noaptea alba a Filmului Romanesc, editia a II-a. VEZI PROGRAMUL

 

* Cinema Republica devine pentru o noapte locul in care va avea loc maratonul filmelor romanesti, la Iasi

Vineri 16 septembrie va avea loc cea de-a doua editie a evenimentului Noaptea alba a Filmului Romanesc. In Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, in cinematografe si alte spatii open air amenajate special pentru eveniment.

Din program nu lipsesc productii recent lansate pe marile ecrane precum Aurora (r. Cristi Puiu) sau Ursul (r. Dan Chisu), cele mai aclamate debuturi regizorale ale anului 2010: Morgen, r Marian Crisan, Eu cand vreau sa fluier, fluier, r. Florin Serban sau Felicia inainte de toate, r. Razvan Radulescu, Melissa de Raaf, sau titlurile care au cucerit audienta, precum California dreamin’ (nesfarsit), r. Cristian Nemescu si Concertul, r. Radu Mihaileanu.

De asemenea, spectatorii se vor putea delecta si cu o selectie a celor mai originale documentare si scurt-metraje romanesti ale anului 2011, dar si cu filme clasice, care au influentat generatii de cineasti.

Intrarea la filme va fi libera, in limita locurilor disponibile.

PROGRAM:

Ora 20:00 – De ce trag clopotele, Mitica?

Interzis timp de zece ani, filmul se bazeaza pe piesa De-ale Carnavalului a lui I.L. Caragiale si exploreaza universul micii burghezii meschine, o lume a concretetei si-a culorii, macinata de nimicuri si aventuri sentimentale, o lume de o morala dubioasa care-si asuma sincer si zgomotos pasiunile. O lume rea, cu un limbaj urat si o minte ingusta. Didina Mazu, amanta lui Pampon, este indragostita de Nae Girimea, barbierul si Don Juan-ul cartierului. Dar Nae e ai amantul Mitei Baston, la randul ei amanta lui Cracanel. O scrisoare a Mitei va starni scandal…

Ora 22:15 Medalia de onoare

La 75 de ani, Ion indura tacerea grea a sotiei si indiferenta fiului sau, in prezent stabilit in Canada, care inca ii poarta pica pentru ca l-a denuntat la securitate ca sa nu poata pleca din Romania. Intr-o buna zi, Ion are surpriza sa primeasca o medalie de onoare din partea Ministerului Apararii Nationale. Sa fi savarsit oare fapte eroice in cel de-al doilea razboi mondial? Nu isi poate aminti foarte clar, dar aceasta medalie ii ofera sansa nesperata de a recastiga respectul familiei sale. Si se va stradui din toate puterile, indurand supliciul pana la capat.

Ora 00:30 – Ursul

Ursul este un road-movie plasat in Romania anilor ‘90. Noul director al Circului de Stat incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei prin vanzarea singurului urs – batran si pe moarte – unui vanator german. Insa, manati de pasiunea pentru meserie si de dragostea pentru urs, artistii circului se impotrivesc directorului si il urmaresc pe acesta pana in locul unde urma sa aiba loc tranzactia.


Prima editie a proiectului s-a bucurat de un mare succes, salile au fost arhipline, s-au inregistrat peste 7000 de spectatori (in special tineri) numai in Bucuresti, motiv pentru care am decis sa extindem evenimentul si in locatiile mentionate mai sus.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc este un proiect major al Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), conceput ca urmare a necesitatii de promovare constanta a filmului romanesc, in vederea continuarii campaniei de re-atragere a publicului catre cinema in general, si catre filmul romanesc in special, proiect pe care organizatorii intentioneaza sa-l transforme intr-o traditie.

Proiectul Noaptea Alba a Filmului Romanesc este inspirat de succesul si faima pe care l-au avut proiecte similare cum ar fi  Noaptea Alba a Muzeelor, Noaptea Alba a Galeriilor sau Noaptea Alba a Bucurestiului (eveniment de succes care se desfasoara si in alte 5 capitale europene: Roma, Paris, Bruxelles, Riga si Madrid).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: