Neamt Music Festival / OPUS: 1

În crescendo, dinspre vigoarea subtilă a unui pian singuratic spre forța magică a orchestrei simfonice, ediția din acest an a “Neamt Music Festival / Opus:1” celebrează puterea muzicii de a uni, inspira și exalta simțurile.

Cu un spirit internațional și multicultural, reunind artiști, opere muzicale și idei, festivalul ne invită într-o călătorie lirică într-un tărâm unde emoțile atârnă de corzile pianului și se împletesc dramatic în strunele de vioară sau violoncel; unde sentimentele incandescente încătușează forumul de sonorități și vibrații; pe un traseu însuflețit de orchestrația reflecțiilor intelectuale, într-o cutreierare de studiu explorând istorii muzicale și savoarea secolelor trecute; toate pentru a ajunge în final în lumea misterioasă a compozitorilor ca Beethoven, Chopin, Stravinsky, Prokofiev, Rachmaninov și a altor nume ilustre.

Găzduit cu generozitate de Biserica Romano Catolică și susținut de Centrul Cultural Carmen Seculare, Neamt Music Festival este printre primele manifestări muzicale de gen în peisajul impresionant al orașului Piatra Neamț. Producătorul Daniel Ciobanu Art Asociation își întâmpină publicul cu bucurie și entuziasm, sperând ca fiecare să aibă o experiență încântătoare.

  • “RUGĂCIUNI DE OŢEL”
    7 septembrie, ora 19:30, Biserica Romano Catolică / Bulevardul Mihai Eminescu 11

    MARCAREA A 100 ANI DE LA SFÂRŞITUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
    Daniel Ciobanu – Piano Solo

Un concert care comemorează momentele tragice din istoria umanității, culminând cu războaiele mondiale şi, nu de puține ori, urâţenia care înconjoară comportamentul uman. Și care, nu o singură dată în istoria omenirii, a dus la astfel de atrocităţi.

  • CONCERTUL “CRESCENDO”
    8 septembrie, ora 19:00, Biserica Romano Catolică / Bulevardul Mihai Eminescu 11

După piano solo-ul primei seri și în așteptarea unui spectacol de închidere de proporții orchestrale, CRESCENDO-ul intermediar din cea de a doua seară caută să apropie concertul intim de cel simfonic. Mai mult, pe măsură ce ansamblul crește în număr, se marchează calea de la copilărie la maturitate, începând cu miniaturile desăvârșite din Kinderszenen-ul lui Robert Schumann, reflecțiile sale asupra copilăriei, până la serenitatea lui Cesar Franck.

Lucrările de cameră ale unor mâini tinere, acelea ale „simplilor adolescenți” Johannes Brahms și Sergei Rachmaninoff, ne conduc către una dintre părțile importante ale festivalului de anul acesta, premiera compozitorului rezident Pierre Audiger, Cvartetul pentru pian, violoncel, percuție și electronice.

Crescendo-ul culminează cu o lucrare târzie, Cvintetul pentru pian, matur și copleșitor, al lui Cesar Franck.

  • CONCERTUL DE GALĂ
    9 septembrie, ora 20:00, Biserica Romano Catolică / Bulevardul Mihai Eminescu 11

Ultimul concert constituie, de fapt, o ilustrare a resurselor expresive a trei școli naționale, integrate organic, plenar și definitiv în spațiul generos al muzicii universale. Cu mijloace de expresie și sensibilități diferite, cu sonorități particularizante, cu mijloace de tratare diverse și influențate covârșitor de teritoriul cultural specific, cele trei lucrări conviețuiesc ideal în cadrul unui concert ce duce la apogeul conceptual asumat al amplificării sonore.

Jan Sibelius – Concertul de vioară în D minor op.47; Antonin Dvorak – Concertul pentru violoncel în B minor op.104; George Gershwin – Rhapsody in Blue

Neamț Music Festival este produs de Asociația “Daniel Ciobanu Art ” Prin “Central Cultural Carmen Saeculare “, Piatra Neamt, ca și co-organizator.

INFO

Neamț Music Festival

neamtmusicfestival.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: