Napoleon i-a scris sotiei sale, Joséphine unele dintre cele mai romantice scrisori din istorie

Februarie este luna dragostei si fie ca o sarbatoriti pe 14 februarie, fie pe 28 februarie  iubirea isi cere drepturile. Asa ca am decis sa va impartasim unele dintre cele mai romantice scrisori din istorie, adresate de Napoleon sotiei sale, Joséphine de Beauharnais.

napoleon-si-josephine

Cei doi s-au intalnit in 1795, atunci cand tanarul general avea 26 de ani iar Joséphine (sau Marie Josèphe Rose Tascher de la Pagerie) avea 32 de ani. Fermecat de ea, Joséphine a devenit amanta lui scurt timp dupa intalnire. S-au casatorit un an mai tarziu, in 1976.

Relatia lor a fost  devoratoare, tumultoasa si pasionala, plina de gelozie – mai ales catre sfarsitul vietii lui Napoleon. Ii scria des “adorabilei Joséphine” atunci cand era plecat intr-o campanie, uneori imediat dupa ce cobora de pe cal.

Iata mai jos una dintre cele mai pasionante scrisori catre sotia sa (tradusa in engleza de Henry Fuljambe Hall in 1901, dupa originalul francez)

Marmirolo, 17 Iulie, 1796

Am primit scrisoarea ta, iubita mea; mi-a umplut inima de bucurie. Sunt recunoscator pentru ca ai trecut peste toate greutatile pentru a-mi trimite vesti despre tine; sanatatea ta ar trebui sa se imbunatateasca zi de zi. Sunt sigur ca te-ai vindecat. Te indemn din toata inima sa faci plimbari, nu pot fi decat spre binele tau.

De cand ne-am despartit, am fost trist. Sunt fericit doar atunci cand esti alaturi de mine. Imi amintesc mereu saruturile tale, lacrimile, gelozia ta naiva si incantatoare; farmecul unicei mele Joséphine tine permanent aprinsa o flacara stralucitoare si fierbinte care-mi arde inima si simturile.  Cand, liber de orice griji, de toate problemele, voi putea petrece fiecare clipa alaturi de tine, fara nimic altceva de facut decat sa te iubesc si sa-ti dovedesc ca te iubesc?
 
Sper din tot sufletul ca vei fi alaturi de mine in curand. Credeam ca te iubesc cu cateva zile in urma, dar cand te-am vazut am simtit ca te iubesc chiar de o mie de ori mai mult. Din prima clipa in care ne-am intalnit adoratia mea a crescut zi de zi; lucru care dovedeste cat de falsa este maxima lui La Bruyère: ”Iubirea vine toata odata”. Totul in natura evolueaza, intr-un ritm diferit.

Ah! ma rog tie sa corectezi cateva dintre neajunsurile tale; fii mai putin frumoasa, mai putin gratioasa, mai putin tandra, si in special mai putin buna; mai presus de toate nu fi geloasa, nu plange; locarimile tale ma innebunesc, imi aprind sangele. Poti sa fii sigura ca nu ma gandesc decat la tine, la nimic altceva.

Ingrijeste-ti sanatatea! Grabeste-te sa te faci bine. Vino la mine, astfel incat sa pot spune, inainte de a muri – “Am fost fericiti atat de multe zile!!”

Milioane de sarutari, chiar si lui Fortune, in ciuda obrazniciei lui.

Bonaparte

Napoleon i-a scris nenumarate scrisori, unele dintre destul de explicite sexual. “Un sarut pe inima si unul mai jos, mult mai jos” i-a scris el in 1796. <<Cat de fericit as fi sa te pot ajuta sa te dezbraci, micul san alb si ferm, adorabila fata, parul prins in esarfa.>> a scris el cateva luni mai tarziu.

Insa relatia lor a fost  agitata si umbrita de gelozie. Napoleon o acuza des ca nu-l mai iubeste si ca nu-i scrie regulat. Scrisorile lui variaza de la dragoste pura si adoratie pana la ura si dispret, uneori exprimate in aceasi scrisoare.

Nu te iubesc catusi de putin, dimpotriva, te urasc. Nu esti buna de nimic, esti dizgratioasa, lipsita de tact si calica.

(…)

Sper ca inj scurt timp te voi putea strange in brate si te voi putea acoperi cu milioane de saruturi ce te vor arde cu forta soarelui tropical.

incoronare-napoleon

“Incoronarea lui Napoleon I si a imparatesei Josephine la Notre-Dame de Paris, 2 decembrie, 1804” de Jacques-Louis David.

In ciuda aventurilor amoroase pe care le-au avut fiecare dintre ei, Napoleon a incoronat-o imparateasa a Frantei, in 1804. Insa, pentru ca aceasta nu a putut sa-i ofere urmasul pe care Napoleon si-l dorea cu disperare a divortat de ea, la cinci ani dupa incoronare. Cu toate acestea, chiar si dupa divort, Napoleon a insistat ca Joséphine sa-si pastreze rangul si  titlul de imparateasa. “Este dorinta mea ca ea sa pastreze titlul de imparateasa, pentru ca nu s-a indoit niciodata de sentimentele mele pastrandu-ma ca pe cel mai bun si drag prieten

Joséphine a murit de pneumonie in 1814. Numele sau a fost ultimul cuvant rostit de Napoleon pe patul de moarte, in 1821: “Franta, armata, generalii armatei, Joséphine.”

Sursa: www.businessinsider.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: