Concert de muzică bizantină/ 12 iulie

Concertul de muzica bizantina/ afis iasiConcertul extraordinar de muzica bizantina „Prinos de cinstire catre dascal” este gazduit, ca in fiecare an, de Catedrala Mitropolitana din Iasi, avand binecuvantarea Inaltpreasfintiei Sale, a parintelui mitropolit Teofan.

  • Vineri, 12 iulie 2013, ora 20.00, Catedrala Mitropolitană – Iași (INTRARE LIBERĂ)

Incepand cu editia de anul acesta, organizatorii evenimentului cauta sa incurajeze participarea in cadrul concertului a psaltilor din spatiul romanesc si grecesc, in calitate de solisti. Prin prezenta acestor interpreti in cadrul concertului final al Masterclass-ului se urmareste evidentierea si promovarea atat a elementelor de stil (al unei scoli, dascal, manastiri, regiuni) cat si elemente de virtuozitate vocala ce pun in valoare sonoritatile si ethosurile glasurilor. Vor interpreta cursantii editiei a VI-a, corul Byzantion precum si o serie de invitati speciali: conf.univ.dr. Ahileas Haldeakis, prof.dr. Georgios Konstantinou, psalt Adrian Stolnicu (Catedrala Patriarhala din Bucuresti), diac. Andrei Smeu (Catedrala Mitropolitana din Iasi).

Corul Bizantin Grec

A fost înfiintat în anul 1977 de catre Lykourgos Angelopoulos si asociatii sai. Scopul principal al corului îl reprezinta studierea si interpretarea muzicii bizantine, în forma în care a ajuns ea pâna în zilele noastre prin intermediul traditiei orale si scrise. În cei 30 de ani de activitate, corul a sustinut peste 1000 de concerte si numeroase evenimente liturgice si alte reprezentatii în Grecia, Europa  (în peste 31 de tari), Asia, America si Africa.

Grupul de muzica bizantina  BYZANTION

Corul BYZANTION activeaza actualmente în Iasi, sub ascultarea Înaltpreasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscop al Iasilor, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si sub patronajul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi, fiind reprezentata de Asociatia Culturala “Byzantion” si are ca scop promovarea valorilor muzicale ortodoxe.

Formatia de muzica psaltica BYZANTION s-a format în anul 1997 pe vremea când membrii fondatori erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceeal „ Sf. Vasile cel Mare„ din Iasi.

Continuare pe www.mcbis.ro/concrete/index.php/concert/byzantion

INFO

www.mcbis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: