Muzeul Universitatii ”Al. I. Cuza”

Obiectivul poate fi vizitat de marti pina vineri, de la ora 9.00 la 16.00, iar simbata si duminica de la 10.00 la 15.00. Intrarea este libera.

Muzeul Universitatii Al. I. Cuza

Cladirea Muzeului este localizata pe strada Titu Maiorescu nr.12.

Iesenii pot face o calatorie in trecut vizitind unul dintre cele mai „tinere” muzee din Iasi, Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta si-a deschis portile pentru public  de Ziua Nationala a Romaniei, ca un omagiu adus uneia dintre universitatile care au format personalitati ce au marcat istoria tarii. Cladirea ascunde doua mari comori romanesti, pregatite acum sa fie descoperite de doritori: Muzeul Culturii Cucuteni si Muzeul Academic. Acestea pot fi vizitate impreuna sau separat, in functie de interes si de timp.

Muzeul Culturii Cucuteni prezinta simplitatea si totusi complexitatea oamenilor din acele vremuri. Vizitatorii pot vedea piese, artefacte, simblori si materialele cu care au lucrat cei care au descoperit de-a lungul timpului exponatele. Prima incapere ofera o adevarata lectie de viata, orice lucru cere „rabdare si tenacitate”. Aceasta exemplifica pas cu pas cum ajunge un vas de ceramica la forma in care il pot privi cei prezenti. Ideea principala a acestei civilizatii este omul in bivalenta sa. Cuplul ocupa un rol important in societatea respectiva.

Omul creeaza si isi lasa amprenta. Cuplul era important deoarece predomina cultul fertilitatii, multi copii insemna forta de munca, deoarece acestia se ocupau cu agricultura, pescuitul, vinatoarea, metalurgia. Cuplul dadea forta necesara vietii. Muzeul Culturii Cucuteni este un univers mic pentru o cultura atit de mare”, a precizat lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC Iasi.

Iesenii pot admira vasele de ceramica reconstituite, cerul cu stele din perioada respectiva, o reconstituire a unei case unde locuia o familie din civilizatia Cucuteni, precum si numeroase obiecte de cult, reprezentarile zeitatilor, obiecte cu care practicau agricultura si podoabe.

A doua sectiune din cadrul Muzeului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” este dedicat unor fragmente de istorie a universitatii. Muzeul desfasoara o istorie a primei institutii de invatamint superior din tara. El cuprinde cinci sali, in care publicul poate vedea evolutia universitatii, medaliile primite, dilpomele, notitele marilor personalitati care au fost studenti, precum si rezultatele activitatilor din cei 151 de ani de existenta. Exponatele pot fi vazute intr-un ambient cu muzica adecvata, lumini ce pun in evidenta detaliile si perfectiunea pieselor de ceramica. Mai mult de atit, in cele doua muzee pot fi urmarite documentare realizate de studentii de la Alexandru Ioan Cuza referitoare la temele prezentate in muzeu.

Muzeografii, masteranzi la Facultatea de Istorie, asteapa publicul de marti pina vineri, intre ore 9.00 si 16.00, iar simbata si duminica de la 10.00 la 15.00. Intrarea este libera, iar cladirea Muzeului este localizata pe strada Titu Maiorescu nr.12.

INFO

Muzeul Universitatii ”Al. I. Cuza”

Strada Titu Maiorescu nr.12, Iasi

www.muzeul.uaic.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

Scrie un comentariu: