Muzeul Literaturii Române Iasi pregăteste surprize cultural-educationale elevilor si profesorilor participanti în cadrul programului „Scoala altfel: Să stii mai multe, să fii mai bun” de anul acesta, care se va desfăsura în perioada 7-11 aprilie.
La muzeul „Ion Creangă” se va putea vizita expozitia Copilăria părintilor nostri, expozitie-experiment realizată de liceeni ieseni, la initiativa Muzeului Literaturii Române Iasi, concepută în mod special pentru „Scoala altfel”. Un exercitiu de comunicare între generatii, expozitia este alcătuită din obiecte din perioada comunistă, adunate de către liceeni si organizate pe temele familie, scoală si societate.
Vizitatorii se vor putea bucura si de expozitia temporară Chic. Doamne de altădată, de la muzeul „Vasile Pogor”, care recreează atmosfera secolului al XIX-lea prin bijuterii, articole de îmbrăcăminte, accesorii si fotografii cu doamne celebre ale epocii si stilurile personale ale acestora.
La muzeul „Mihai Eminescu”, pe lângă expozitia de bază care a fost reînnoită, se poate vizita si Artisti fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX, o selectie de portrete ale marilor familii regale, personalităti românesti si europene de la 1850 si până în primele decenii ale secolului al XX-lea. Cuprinzând 180 de exponate originale, expozitia prezintă mari artisti europeni si români (Félix Nadar, Mayer&Pierson, Gustave Le Grey, Abdullah Frères, Disdéri, Spirescu etc.). De asemenea, mari personalităti sunt ilustrate în fotografii originale: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle, Yehudi Menuhin, George Enescu, Constantin Nottara, Regele Carol I, Regina Elisabeta etc.
În săptămâna „Scoala altfel”, muzeele aflate în componenta MLR Iasi vor fi deschise vizitatorilor si în ziua de luni. Lista muzeelor care vor putea fi vizitate de luni până duminică, în intervalul orar 10-17, este următoarea:
- Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Ţicău)
- Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”
- Muzeul „Mihai Codreanu”
- Muzeul „Vasile Pogor”
- Muzeul „Otilia Cazimir”
- Colecţia „Istoria teatrului românesc” (la etajul Muzeului „Mihai Eminescu”)
- Muzeul „Mihail Sadoveanu”
- Muzeul „G. Topîrceanu”
- Muzeul „Mihai Eminescu”
- Muzeul „Vasile Alecsandri”, comuna Mirceşti
- Muzeul „Constantin Negruzzi”, sat Hermeziu, comuna Trifeşti
Pretul de intrare la muzee, cât si pentru vizitarea expozitiilor temporare, este de 1 leu pentru elevi.