Muzeul Literaturii Române Iași inaugurează Muzeul „Cezar Petrescu”

Inaugurare-Muzeu-„Cezar-Petrescu"

Vineri, 2 octombrie, începând cu ora 14 :00, la Centrul De Informare Informare Turistică Cotnari se va inaugura Muzeul „Cezar Petrescu”  care valorifică Fondul „Cezar Petrescu”, donat Muzeului Literaturii Române Iași de Smaranda Chehata (sora scriitorului). Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași și reprezintă colaboarea dintre Muzeul Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Cotnari.

Expoziția permanentă reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Cezar Petrescu, născut la Hodora, comuna Cotnari. Pe lângă obiecte care i-au aparținut lui Cezar Petrescu (masă de secol XIX, scaun de epocă, fotoliu, mașină de scris, aparat de radio, coupe-papier din lemn, suport pentru stilou, vas ceramic), expoziţia documentară însumează fotografii cunoscute și necunoscute, cu momente și oameni care au trecut prin viața sa, cărți în ediții prime și traduceri ale operei sale în limbile franceză, germană, italiană, maghiară, polonă, cehă, manuscrise, gazete și ziare, la care a colaborat sau pe care le-a condus, precum şi reprezentări grafice, Cezar Petrescu fiind și un talentat grafician, toate reconstituind imaginea unuia dintre cei mai fecunzi scriitori și gazetari români ai primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Este o mare bucurie să deschidem un nou muzeu, nu se întâmplă în fiecare zi un asemenea eveniment. FILIT-ul reprezintă cel mai bun context pentru asta: exuberanța creativității contemporane face o reverență în fața valorilor trecutului.”, a declarat domnul Dan Lungu, director al MLR Iași și manager al FILIT.

Înființarea punctului muzeal Cezar Petrescu reprezintă pentru Cotnari o onoare și totodată o obligație morală; onoare, pentru că putem astfel simți, prin obiectele scriitorului, spiritul epocii și idealurile sale, și obligație morală, pentru că era inadmisibil ca Cezar Petrescu, născut pe aceste meleaguri, să nu aibă niciun loc unde să ne aștepte, să-i trecem pragul pentru vizite. Vrem, prin acestă expoziție, să contrazicem astfel prejudecata că nimeni nu-i profet în țara lui și totodată să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest lucru.“, a declarat domnul Vasile Băeanu, primarul comunei Cotnari.

Muzeul „Cezar Petrescu” devine astfel cel de-al  13-lea obiectiv aflat în componența Muzeului Literaturii Române Iași, alături de Muzeul „Ion Creangă” (deschis în 1918, primul muzeu memorial-literar din ţară), Muzeul „Vasile Alecsandri”, Mirceşti (deschis în 1928), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (deschis în 1970), Muzeul „Mihai Codreanu”, (deschis în 1970),  Muzeul „Vasile Pogor” (deschis în 1972), Muzeul „Otilia Cazimir” (deschis în 1972),  Colecţia „Istoria teatrului românesc” (deschisă în 1976), Muzeul „Mihail Sadoveanu”( deschis în 1980), Muzeul „G. Topîrceanu” (deschis în 1985),  Muzeul „Mihai Eminescu” (deschis în 1989), Muzeul „Nicolae Gane” (deschis în 1993), Muzeul „C. Negruzzi”, Trifeşti (deschis în 1995).

Curatorii expoziției sunt reprezentanții MLR Iași: Oana Melinte, Corina Mocanu-Irimiță și Iulian Pruteanu.

INFO

Muzeul „Cezar Petrescu”

Localitatea Cotnari, Iasi

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: