Muzeul G. Topirceanu, redeschis dupa prima renovare capitala de la infiintare

De curând, muzeul „G. Topîrceanu” a fost redeschis publicului după o serie de lucrări menite să revigoreze interiorul casei în care a locuit poetul, dar si spatiile exterioare.

Timp de o lună, la muzeul „G. Topîrceanu”, aflat în componenta Muzeului Literaturii Române Iasi, s-a desfăsurat prima lucrare de renovare capitală de la inaugurarea muzeului în anul 1985. Renovarea a cuprins spatiile interioare si exterioare ale muzeului, precum si bustul si soclul poetului. Mergând pe aceeasi linie a împrospătării muzeului, expozitia permanentă din interior a fost reamenajată.

Casa în care a locuit G. Topîrceanu (strada Ralet, nr. 7) în perioada 1932-1937 a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: M. Sadoveanu, G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu şi Demostene Botez.

Expoziţia permanentă cuprinde obiecte de scris, manuscrise, cărţi cu dedicaţie, fotografii, colecţii de reviste. Dintre obiectele personale ale poetului G. Topîrceanu se păstrează un sfinx şi o piramidă în miniatură, un sfeşnic, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat şi negative pe sticlă realizate de poet, precum si alte diverse obiecte.

Renovarea muzeului „G. Topîrceanu” face parte din noua strategie de revitalizare a Muzeului Literaturii Române Iasi care cuprinde, pe lângă programe culturale diversificate, si proiecte de renovări ale muzeelor si caselor memoriale. Astfel, în ultimul an au avut loc lucrări de renovare la muzeul „Mihai Eminescu”, muzeul „Mihail Sadoveanu”, precum si în clădirea nouă a muzeului „Ion Creangă”.

Muzeul „G. Topîrceanu” poate fi vizitat de marti până duminică, în intervalul orar 10-17:00. Accesul vizitatorilor este gratuit în prima duminică a fiecărei luni.

INFO

Muzeul „G. Topîrceanu”

Str. Ralet 7

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: