Monitorizarea campului electromagnetic, disponibila online

ancom

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pune la dispozitia publicului, sub forma de harta interactiva online, masuratori ale campului electromagnetic generat de surse de frecventa joasa sau inalta, precum statii radio/TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie-receptie care opereaza in gama de frecvente 100 kHz – 7 GHz, realizate cu senzori ficsi, ca parte a planului sau anual de masuratori.

Harta este disponibila la adresa www.monitor-emf.ro.

Harta masuratorilor fixe

Harta ofera detalii cu privire la locul, perioada si nivelul masurat al intensitatii campului electromagnetic, exprimat in valoare absoluta, dar si in procente fata de nivelurile reglementate. Masuratorile sunt realizate de ANCOM respectand recomandarile europene in domeniu (recomandarea CEPT ECC/REC/(02)04 privind metodele de masurare a radiatiilor electromagnetice neionizante (9 kHz-300 GHz)), rezultatele obtinute pana in prezent aratand ca nivelurile de emisie se situeaza mult sub limitele maxime admise de lege.

Masuratorile din harta ANCOM sunt realizate de 50 de senzori ficsi de monitorizare de banda larga amplasati in Bucuresti si alte 35 de orase din tara. Acesti senzori functioneaza permanent, transmitand rezultatele catre platforma informatica o data la 24 de ore, si sunt plasati in exterior, in spatii publice in vecinatatea carora exista aglomerari din punct de vedere al surselor de camp electromagnetic. Fiecare senzor foloseste o sonda izotropica triaxiala de masurare a intensitatii campului electric in patru benzi de frecvente: 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz si 2110 MHz – 2170 MHz.

Harta masuratorilor mobile

In plus fata de monitorizarea permanenta a campului electromagnetic prin senzori ficsi, ANCOM realizeaza si masuratori cu echipamente mobile, ale caror rezultate sunt accesibile aici, conform planului anual de masuratori al Autoritatii.

Atat masuratorile cu senzori ficsi cat si cele cu echipamente mobile sunt realizate exclusiv in spatiul public. Autoritatea nu realizeaza controale si masuratori la cererea tertilor. Pentru realizarea acestui tip de masuratori in alte locuri decat spatiul public solicitarile pot fi transmise entitatilor publice si private (acreditate de catre Asociatia de Acreditare din Romania – RENAR), care realizeaza astfel de masuratori la cerere, contra cost.

Monitorizarea spectrului radio

In contextul protejarii utilizarilor legale ale spectrului radio de interferente prejudiciabile, ANCOM realizeaza constant activitati de monitorizare a frecventelor radio cu utilizare neguvernamentala pentru a verifica respectarea obligatiilor cuprinse in licentele de utilizare a frecventelor radio si in autorizatiile de asignare a frecventelor acordate de Autoritate si pentru a depista si inlatura emisiile radio neautorizate.

Reglementari si atributii

In Romania, expunerea la camp electromagnetic este reglementata prin lege, conform practicilor adoptate si in Uniunea Europeana. Astfel, Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la baza Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice (de la 0 Hz pana la 300 GHz), document de referinta pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internationala de protectie la radiatii neionizante (ICNIRP).

In acest context, institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, precum Institutul National de Sanatate Publica, sunt entitatile in masura sa interpreteze din perspectiva sanatatii publice rezultatele buletinelor ANCOM de masuratori ale campului electromagnetic. Conform atributiilor legale care ii revin in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, aprobata prin Legea nr. 113/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, activitatea ANCOM se limiteaza la analiza si expertizarea tehnica a utilizarii frecventelor radio pentru asigurarea compatibilitatii radioelectrice dintre statiile si retelele de radiocomunicatii autorizate, pentru prevenirea aparitiei interferentelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentala.

INFO

ANCOM

www.monitor-emf.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: