Modificari in interiorul casei: pasii pentru obtinerea autorizatiei

O serie de proprietari de apartamente isi doresc sa modifice structura locuintei, sa darime pereti (sau sa ridice unii) din simplul motiv ca locuinta asa cum a fost proiectata initial nu le satisface intotdeauna necesitatile specifice. Pentru aceste lucrari aveti nevoie de autorizatie, altfel riscati amenzi de pina la 100.000 lei.

modificare interior structura casa

Desi stiu ca pentru asta au nevoie de autorizatie de la Primarie, unii prefera sa sara peste aceasta etapa, considerind ca e mult prea multa birocratie ca sa merite efortul si ca, in fond, vor fi greu descoperit sau isi asuma mai degraba riscul amenzii.

Totusi, amenda pentru modificari neautorizate se poate ridica pina la 100.000 lei, iar riscul ca, in caz de incendiu, cutremur sau explozie din cauza gazelor sa apara si victime umane il baga direct la inchisoare pe cel care a facut modificari de capul lui. Puneti asta in balanta cu doua drumuri la Primarie, unul la notariat si unul pe la asociatia de proprietari a blocului, si veti vedea ca este de preferat sa urmati formele legale. In fond, nu faceti mai multe acte decit ati facut la cumpararea apartamentului, iar cum scopul este sa obtineti oricum o locuinta „noua” (ca aspect) puteti aborda situatia schimbindu-va, doar, mentalitatea.

– Daca peretele nu face parte din structura de rezistenta a blocului, cel mai probabil vi se va permite sa il darimati.

– Dupa ce ati verificat acest aspect, veti face primul drum la Serviciul de Urbanism al Primariei in raza careia va aflati pentru a obtine Certificatul de Urbanism: pentru aceasta veti completa o cerere tip, la care veti atasa doua planuri cadastrale, unul la scara 1:500 si altul la scara 1:2000, o copie dupa actul de proprietate si dupa schita apartamentului si un certificat de atestare fiscala in orginal. Tot acum va trebui sa achitati si o taxa, pentru care vi se va da o chitanta ce trebuie atasata la dosar.

– Cu certificatul de urbanism (care vi se da fie pe loc, fie intr-un termen anuntat) si inca o cerere tip, plus un acord al asociatiei de proprietari a blocului si un act de la notariat prin care se arata ca imobilul nu a fost instrainat, ipotecat etc. veti putea obtine autorizatia de desfiintare a peretelui sau peretilor respectivi. Din acest moment puteti incepe lucrarile de demolare.

– Nu uitati ca si pentru evacuarea deseurilor (molozul rezultat) este necesar un contract cu o firma de salubritate sau un acord prin care acestia sa ridice sacii cu moloz de unde ii depozitati.

Sursa:  spatiulconstruit.ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: