MMM ucenici la enduranch

De Sfinții 40 de Mucenici, pe 9 martie ‘19  Enduro Ranch vă invită să fiți… ucenicii lor. Vă arătă cum fac foc de tabără, cum beau vin fiert în cinstea primăverii (câte 40 de pahare deodată 🙂 ), cum se bucură de stelele de pe cer… Vreți să fiți mmm ucenici la #enduranch?

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece ca să iasă căldura și să intre gerul sau jocul copiilor peste foc.

În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. După ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat și purificat. Între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, iar în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri. Cum ar fi și că în ziua mucenicilor, în credința populară se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.

PROGRAM

Sâmbătă, 9 martie

  • 16:00- adunarea se da pe lumină
  • 18:00 – 19:00 – se aprinde focul
  • 19:00 – rămâneți cât vă ține experiența 🙂

INTRARE

Tariful este de 10 lei (approx. 2 euro) / persoană. Parcarea este inclusă. Primul pahar de băutură este inclus (la alegere vin fiert, ceai sau cafea)

INFO

Enduro Ranch

Str. Ana Ipătescu nr. 8, Sat Pietrărie, Com. Bârnova, Iasi

www.facebook.com/enduranch

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: