MLR Iași la Librex: proiecție de film și lansări de carte

Logo-visiniu-orizontal

Muzeul Literaturii Române Iași va participa la Târgul de Carte, Artă și Muzică „Librex”, organizat la Iași în perioada 11-15 martie 2015, cu evenimente speciale: proiecția filmului despre poetul Emil Brumaru și lansarea a două cărți de la Editura Muzeelor Literare.

De asemenea, MLR Iași va avea un stand în cadrul târgului care va conține cărți apărute la Editura Muzeelor Literare, materiale de prezentare FILIT, numere ale revistei „Dacia literară” în format nou, precum și suveniruri literare.

Sâmbătă, 14 martie, începând cu ora 13:00, în Sala Mozart, Palas Mall, nivel 2, Congress Hall, va avea loc proiecția documentarului „ZIDUL LUI J.O.”, realizat de Matei Bejenaru, care îl are în centru pe poetul Emil Brumaru. La eveniment vor participa Emil Brumaru, Matei Bejenaru, Dan Lungu, iar proiecția va fi urmată de discuții. Intrarea publicului este gratuită.

Documentarul durează 31 minute și reprezintă un proiect al Muzeului Literaturii Române Iași și al Centrului de Fotografie Contemporană. Filmările au avut loc în vara anului 2014, la Iași și Dolhasca. În „Zidul lui J.O.”, Emil Brumaru este urmărit timp de 10 zile în ritmul vieții cotidiene. Filmul surprinde momente emoționante care se dovedesc un bun prilej de confesiuni literare și rememorări autobiografice: reîntoarcerea la Dolhasca, pentru prima dată după 39 de ani, și vizitarea casei unde poetul a locuit și a scris o parte însemnată a operei sale.

Duminică, 15 martie, în intervalul ora 15:30 – 16:20, în spațiul Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0, va avea loc evenimentul „Restituiri la Editura Muzeelor Literare”. În cadrul acestuia se vor lansa volumele ”Jurnal” de Iacob Negruzzi şi ”Radu” de Mite Kremnitz, prezentate de Doris Mironescu și Călin Ciobotari

Jurnal redă textul confesiunii intime a tânărului Iacob Negruzzi din perioada interesantă și tumultoasă în care a studiat la Berlin (duminică, 1 decembrie 1861 – miercuri, 26 februarie 1864).     Apărut pentru prima oară în anul 1980, volumul a fost cenzurat, iar o parte a scenelor despre viața corporațiilor studențești, episoade intime și despre sănătătatea tinerilor au fost excluse. Ediția din 2014 reintroduce toate aceste pasaje, la care se adaugă și introducerea lui Iacob Negruzzi, care lipsea din microfilmul cu care s-a lucrat în 1980, iar prefața este semnată de Dan Mănucă.

Romanul Radu reprezintă prima opera literară în care războiul pentru independență din anul 1877 ocupă un loc central. Pentru prima oară tradus în limba română, acesta redă atmosfera epocii, mai ales viața mondenă din saloanele bucureștene, cu personaje ilustre, dintre care se remarcă Radu, alter-ego al lui Titu Maiorescu, pe care autoarea și l-a imaginat în postură de soț, deși, în realitate, acesta era cumnatul său.

INFO

 www.muzeuliteraturiiaisi.ro

www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: