Mitropolia Moldovei si Bucovinei

mitropolia-iasi

Mitropolia Moldovei si Bucovinei – interior

Mitropolitul Veniamin Costache este cel care vine cu ideea inaltarii unei biserici monumentale la Iasi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826 privind lucrarile de proiectare si construire a acestei noi biserici, este actul de nastere al Catedralei mitropolitane. Planul bisericii a fost realizat de arhitectii Johann Freywald si Bucher. S-a lucrat sustinut, mai intai intre anii 1833 si 1839, insa, datorita caderii boltii centrale, biserica ramane in ruina pana in anul 1880.

Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile se vor incheia in anul 1887. Arhitectul Alexandru Orascu, va reface proiectul maretei biserici, renuntand la imensa cupola centrala, iar pictura va fi realizata de maestrul Gheorghe Tatarascu. Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luand parte si regele Carol I.

Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle masive. Luand in considerare marimea catedralei, arhitectul Freywald s-a abatut de la planul clasic moldovenesc si s-a inspirat dupa planurile unor catedrale ale renasterii italiene, adaptandu-le pentru catedrala ieseana. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt dominate de baroc.

Din anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

INFO

Adresa: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 16

Hramuri: Intampinarea Domnului (2 februarie), Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta (23 aprilie), Sf. Cuvioasa Parascheva (14 octombrie) 

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: