Minunea Sfintului Baudolino, de Umberto Eco – Humanitas

Minunea Sfintului Baudolino - Umberto Eco

Intre 1959 si 1961, Umberto Eco a publicat in revista italiana Verri o serie de texte satirico-parodice vizind o diversitate caleidoscopica de teme ale lumii contemporane. Peste doi ani, in 1963, textele aveau sa fie strinse in volumul de mare succes ”Jurnalul minim”. Un nou volum, ”Il secondo diario minimo”, a fost publicat in 1992. Versiunea romaneasca reprezinta o selectie din aceasta ultima editie.

Tonul sarcastic si ironia muscatoare fac ca tusele groase in care scriitorul italian infatiseaza o realitate sau alta sa scoata in evidenta tocmai acele detalii stinjenitoare si siciitoare, pe care, dintr-o prea mare obisnuinta cu ele, nici macar nu le mai bagam in seama.

Dupa cum insusi autorul marturiseste, intentia cartii – a carei deviza este ”Lasati-ma sa ma amuz!” – depaseste cu mult semnificatia etica a dictonului Ridendo castigat mores. Caci aici nu intentia moralizatoare precumpaneste, ci dorinta lui Eco de a induce cititorului acea luciditate amara pe care n-o poti indeobste capata decit amuzindu-te copios. Treptat insa, savoarea umorului va lasa locul unei alte savori, mai adinci si mai staruitoare, aceea a tristetii de a ne simti pusi in fata unor adevaruri pe care am fi dorit sa nu le stim.

UMBERTO ECO (n. 1932) este autor de romane, eseuri, tratate academice si carti pentru copii. Profesor de semiotica la citeva dintre cele mai celebre universitati europene si americane, a abordat din aceasta perspectiva aspecte cruciale ale culturii. Este unul dintre cei mai de seamă ginditori contemporani, iar eseurile sale sunt adevarate modele ale genului.

DETALII CARTE

Titlu: Minunea Sfintului Baudolino
An aparitie: 2011
Editie: a II-a
Pagini: 180
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-50-3107-7
Colectie: Eseistica
Autor: Umberto Eco

CUMPARA DIN LIBRARIA HUMANITAS

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: