Minifotbalul, instrument de integrare sociala

În România nu se poate preciza numărul exact al oamenilor strazii, dar zeci sau chiar sute de mii de români nu au un adăpost deasupra capului. Îi vedem pe acestia în jurul nostru, în gări, pe lângă piete sau prin parcuri, dormind pe unde apucă, si îi definim ca fiind aurolaci. Numărul acestora se îngroasă pe zi ce trece, acestora adăugându-li-se si copiii din centrele de plasament care ajung în stradă după împlinirea vârstei de 18 ani.

Acesta este motivul pentru care Federatia de Minifotbal din România anuntă semnarea unui parteneriat de colaborare cu Asociatia Fotbal de Stradă prin care se crează în cadrul Federatiei de minifotbal un departament de integrare socială care îsi propune promovarea minifotbalul ca un instrument de dezvoltare şi integrare socială şi de şanse egale, având în vedere funcţiile sociale, economice, educaţionale, culturale şi de recreere a acestuia.

Asociatia Fotbal de Stradă este cea care realizează în prezent selectia echipei nationale pentru Homeless World Cup. Nationala formată din oameni ai străzii a participat până acum la cinci Campionate Mondiale, iar anul acesta a câstigat primul titlu europen în urma campionatului de la München. În România, Cătălin Mărută este ambasador Homeless World Cup si un real sustinător al acestui demers.

Echipa natională a României formată exclusiv din oameni ai străzii va participa la cea de-a XI-a editie a Homeless World Cup care va avea loc la Poznan, Polonia, în perioada 10-18 august a.c.

Prin acest proiect dorim să lărgim baza de selectie si să oferim posibilitatea cât mai multor oameni ai străzii să evolueze în această echipă natională a României, să-i determinăm ca prin sport să renunte la consumul de alcool si droguri si chiar mai mult, să-i integrăm în cadrul echipelor de minifotbal de la nivel local si astfel să-i sprijinim în găsirea unui loc de muncă într-un demers unitar de reintegrare socială a semenilor nostri”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, presedintele Federatiei de Minifotbal din România si al European Minifootball Federation.

Acesta este un proiect pilot, pe care dorim să-l extindem si la nivel european, prin faptul că statistic cei mai multi dintre jucătorii selectionati în această echipă natională se reîntorc în stradă. De aceea este de datoria noastră să reflectăm şi să cooperăm, un comportament uman care să conducă la schimbări în căutarea a ceea ce este mai bine pentru societatea noastră.”, ne-a declarat acelasi Răzvan Burleanu.

INFO

www.campionateminifotbal.ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: