Militarii Garnizoanei Iasi sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei

brigada podu inalt

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului naţional, anul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea statului naţional unitar.
Aceste memorabile momente din 1918 au făcut ca jertfa ostaşilor români în Primul Război Mondial să nu fi fost zadarnică.

Ceea ce la 1600 – unirea înfăptuită de Mihai Viteazul – fusese doar o clipă de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasă realizare a acestui popor. “În această zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l aşteptăm de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre”.

Ziua Naţională a României constituie cea mai mare sărbătoare în care vibrează la unison inimile tuturor românilor, un moment solemn de afirmare a idealurilor noastre multiseculare, de confruntare cu istoria, cu noi înşine.

Cu prilejul marii sărbători a naţiunii române, militarii Garnizoanei Iaşi organizează o serie de manifestări, după următorul program:

  • 29 noiembrie 2015, intervalul orar 09.00-16.00: Pietonal – Bulevardul Ştefan cel Mare. Expoziţie de tehnică militară, organizată de unităţi militare aparţinând M.Ap.N. (Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”), unităţi aparţinând M.A.I. (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Iaşi) şi Ministerului Justiţiei (Penitenciarul Iaşi).
  • 1 decembrie 2015, intervalul orar 10.00-12.00: Piaţa Unirii – Monumentul „Alexandru Ioan Cuza”. Paradă militară, la care participă militari din Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri”, Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”, Batalionul 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu”, Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, Centrul Militar Zonal Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Penitenciarul Iaşi.

Manifestările din Piaţa Unirii vor include o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori la Monumentul domnitorului „Alexandru Ioan Cuza” şi defilarea detaşamentelor de onoare şi a tehnicii militare.

INFO

Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”

www.bg15mc.ro

www.facebook.com/brigada.15.mecanizata

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: