Mii de români la aniversarea Romit TV de la Roma

Un număr record de peste sapte mii de români s-a inregistrat duminică, 2 iunie, la sala Tendastrisce din Roma, pentru primul concert extraordinar cu artisti din tară, organizat de postul de televiziune Romit TV, televiziunea romanilor din Italia,  pentru a sărbători împlinirea a unui an de când emite la nivel national .


Romit TV este prima televiziune italiană – română, distribuită în Italia la nivel national pe canalul 246. Romit TV a reusit sa acopere, în doar 1 an de la înfiintare, 93% din teritoriul italian, adresandu-se astfel unui public tinta de peste 2.000.000 de telespectatori, români si italieni. Nu e de mirare, deci, că la aniversarea unui an de emisie, participantii, simpli spectatori, personal diplomatic, invitati speciali si autorităti locale, au fost de acord că sunt rare manifestările care pot aduna atâtia români la un loc în Italia.

Postul de televiziune românesc a reusit această performantă organizând un concert maraton de 6 ore, care a avut pe afis nume sonore ale muzicii românesti, de la Benone Sinulescu, Laura Lavric sau Nicolae Botgros, la Ion Paladi si violoncelistul Adrian Naidin. Spectacolul a alternat extraordinare reprize de folclor autentic din diverse regiuni ale României, momente muzicale care i-au atins pe spectatorii cu dor de casă, care au iesit la sârbe si hore, ca la o veritabilă petrecere românească. Pentru a reconstitui întocmai o petrecere “ca acasă“, de la eveniment nu au lipsit sarmalele, plăcintele, cozonacii si prăjiturile ca la mama acasă, produse dupa retete traditionale, costumele populare sau CD-urile de muzică si revistele românesti. In cadrul evenimentului a fost lansata si versiunea in limba romana a site-ului www.piuculture.it.

La eveniment au fost prezente diferite asociatii românesti si moldovenesti, institutii cu initiative dintre cele mai lăudabile în spatiul italian. “Faptul ca românii au venit intr-un număr foarte mare la sărbatorirea postului nostru de televiziune ne dovedeste că suntem urmăriti si iubiti de comunitatea românească si ne obligă sa fim mai buni, pentru a reusi sa le indeplinim exigentele si să ii facem să se simtă ca acasă in Italia”, a declarat domnul Emanuele Latagliata, presedintele Romit TV.

PRIMA TELEVIZIUNE ROMÂNO-ITALIANĂ. La 1 octombrie 2011 si-a început transmisia pe teritoriul italian prima platformă de televiziune în limba română, Romit TV, care a început să se extindă, căpătând amploarea si prestigiul unui post national, abia în mai 2012, atunci cand postului i-a fost alocata o frecventa unica la nivel national, frecventa 246.

Televiziunea are un nume la rându-i cu o prestigioasă istorie. Marca a fost creată si înregistrată în urmă cu 75 de ani, în urma acordului semnat în anul 1937, prin care statul italian si cel român au pus bazele unei colaborări în domeniul cinematografic – ce avea să ducă, în 1940, la aparitia celebrei case de film si distributie Cineromit. Păstrând sensul acestui parteneriat, postul de televiziune Romit TV a fost gândit ca o sursă credibilă de informare a cetătenilor de origine română din Italia, dar si ca o platformă de comunicare cu publicul italian. În anul 2011, gratie televiziunii digitale terestre, s-a putut crea o platformă dedicată comunitătii românesti din Italia. Desi varianta în probă a televiziunii a fost lansată în septembrie, în foarte scurt timp aceasta a captat interesul telespectatorilor, reusind ca la lansarea oficială a postului să se bucure de atentia a peste 580.000 de persoane, cifra care s-a dublat  o dată cu începerea emisiei la nivel national. Performanta este deosebit de importantă, tinând cont de concurenta acerbă în domeniul televizual italian si de faptul că posturile nationale de televiziune din Italia au lansat, în ultimii ani, campanii puternice de fidelizare, ce presupun cresterea semnificativă a ofertelor si îmbogătirea pachetelor propuse. Romit TV se poate mandri ca desi nu a beneficiat de mijloace financiare de promovare sau pentru productie tv din partea nimanui, a reusit sa ajunga pe locul 3 ca numar de telespectatori in regiunea Lazio. Printre obiectivele atinse de Romit TV se numără și difuzarea programelor produse în propriile studiouri, emisiuni cu specific social, economic, cultural sau de divertisment , dar si retransmiterea programelor unuia dintre cele mai titrate posturi de televiziune din România, Pro TV, prin Pro TV International, a Televiziunii Nationale Moldovenesti si a altor parteneri media din România sau Republica Moldova. În curând, postul de televiziune Romit TV va fi transmis si prin Internet.

INFO

www.piuculture.it

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: