Mihai Petre a cistigat Wiki Loves Monuments (FOTO)

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie, organizat in peste 15 tari. Isi propune sa aduca in prim plan monumente, cladiri cu o mare valoare istorica, pe linga care trecem in fiecare zi fara sa le observam.  O valoroasa mostenirea culturala ne inconjoara iar acest concurs ofera participantilor –  si noua, tuturor – sansa de a o descoperi.

Concursul a crescut de la an la an, editia 2011 bucurindu-se de un mare succes: 18 tari implicate, 5000 de participanti si peste 165.000 de fotografii trimise. Fiecare tara a nominalizat, in urma unui concurs national, cite zece fotografii, ce au fost analizate de un juriu international.

Juriul, alcatuit din: Michael Biedowicz – directorul departamentului foto de la Zeit Magazin, Ann Branch – directoarea programului Cultural din Comisia Europeana, Sebastiaan ter Burg – fotograf profesionist, Tomasz Ganicz – presedintele Wikimedia Polonia, Jose Gustavo Gongora – filolog, Marina Milella – arheolog si Sneška Quaedvlieg-Mihailovic – secretar general al Europa Nostra,   a selectat 12 finalisti, dintre care a fost desemnat cistigatorul:  romanul Mihai Petre, cu o fotografie care infatiseaza ruinele Manastirii Chiajna intr-un peisaj hibernal.

Premiul 1 - Manastirea Chiajna,Giulesti/ Mihai Petre, Romania

Premiul 1 - Manastirea Chiajna,Giulesti/ Mihai Petre, Romania

Fotografia unei manastiri, înconjurata de zapada, în apropiere de Bucuresti, reprezinta o compozitie extraordinara, reflectind pe deplin caracterul misterios al acestor ruine. Echilibrul culorilor, mediul înconjurator si acel om, aflat în mijlocul pustietatii, fac ca monumentul sa para mai mare decit este în realitate si creeaza un efect uimitor. Astfel, ruinele par ca au prins viata, în urma efectului combinat al acestor elemente“, se afirma în comunicatul emis de membrii juriului. Cele mai bune 13 fotografii vor fi cuprinse intr-un calendar tiparit care urmeaza sa fie lansat in curind.

Celelalte fotografii propuse de Romania au prezentat Piata Unirii din Timisoara, interiorul Bisericii parohiale romano-catolice “Sfinta Treime” din Sibiu, situl arheologic Podoleni din judetul Neamt, Centrul Vechi din Baia Mare, Conacul Mavros-Cantacuzino – cunoscut sub numele de “Micul Trianon al Romaniei” – din Floresti (judetul Prahova), Drumul spre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Crucea comemorativa a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial, din Busteni, Biserica din piatra din Densus si Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Iata cele 12 fotografii finaliste:

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: