Mihai Cretu

Unul din compozitorii de top din Europa este sarbatoritul nostru la Power Play. Mihai Cretu s-a nascut pe 18 mai 1958, in Bucuresti, si a absolvit Liceul De Muzica in 1965. In 1967 reuseste sa plece din tara continuandu-si studiile muzicale in Franta si apoi in Germania.

In 1979, este prezentat producatorului Frank Farian, cel care ii facuse celebri pe Milli Vanilli sau Boney M, si va incepe sa colaboreze cu acesta. Atunci si-a schimbat si numele din Mihai in Michael, pentru ca Romania avea o imagine foarte proasta in Europa de Vest din cauza regimului comunist. Devenit in cativa ani unul dintre producatorii de top din Germania, Michael a reusit sa investeasca toti banii castigati intr-un studio profesional de inregistrari. Alaturi de alti producatori, i-a dat o mana de ajutor lui Mike Oldfield la albumul “Islands” din 1987. In 1988, in timp ce canta la “Arabesque”, o cunoaste pe Sandra Lauer. Povestea lor de dragoste a fost una fructuoasa si din punct de vedere muzical, Michael reusind sa o aduca pe Sandra in fruntea topurilor din Germania cu piese ca “Maria Magdalena” sau “In The Heat Of The Night”. In paralel cu succesul Sandrei, Michael a compus zeci de piese pentru proiectele sale solo.

Cu 4 albume editate intre 1978 si 1985, cunoscut pentru acordurile sale deosebite de clape, Michael Cretu a colaborat pentru un nou proiect new-age cu celebrul David Fairstein. Proiectul s-a numit “Enigma”, iar albumul de debut, “1990 Anno Domini”, a devenit disc de platina in doar 6 luni. Pana astazi, discul a inregistrat nu mai putin de 30 de milioane de copii vandute. Piesa “Sadeness Part I” a ajuns in fruntea topurilor, iar amestecul de muzica gregoriana, ritmuri new-age, voci senzuale si clape bombastice a prins extraordinar de bine la publicul din toata lumea. Discul a stat nu mai putin de 282 de saptamani in topul Billboard, si doar editarea celui de-al doilea LP Enigma a convins publicul sa nu-l mai cumpere pe primul. “The Cross Of Changes” a aparut in 1993 fiind promovat de un videoclip filmat intr-o maniera noua pentru acea perioada, “Return to Innocence”. Pe acest al doilea disc, Cretu a introdus si ceva ritmuri tribale, pentru a da o noua dimensiune proiectului sau muzical.

De-abia in 1996, dupa ce colaborase la soundtrack-ul filmului “Sliver” si editase o multime de piese pentru alti artisti, printre care chiar sotia sa, Sandra, Michael Cretu si-a gasit timp pentru un nou disc. Intitulat “Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!”, acest album nu s-a mai bucurat de succes, parte din cauza faptului ca moda in muzica era alta, parte din cauza faptului ca a fost compus pe fuga. Chiar Michael recunostea intr-un interviu ca “e cel mai superficial disc al meu…sper sa nu mai repet aceasta experienta”. Totusi, discul va lua un premiu Grammy doi ani mai tarziu, iar in 1999, Michael experimenteaza un cocktail de cantece gregoriene cu sample-uri din Carmina Burana si suprapune vocile lui Andru Donalds si a solistei de la Olive, Ruth-Ann Boyle, peste aceasta mixtura. Rezultatul a fost primit bine de critica muzicala, iar discul “The Screen Behind the Mirror” a ajuns “de aur”.

In 2003, dupa 4 ani in care s-a ocupat de compozitii pentru alti artisti si a scos pe piata doua compilatii cu succesele Enigma in diverse variante, Michael Cretu scoate tot sub numele Enigma, albumul “Voyageur”. Fara niciun element din muzica gregoriana, fara ritmuri tribale sau influente din world-music, noul proiect e indreptat serios spre zona electronica, unde Michael a ramas cantonat si pentru urmatorul proiect “Trance Atlantic Air Waves: The Energy of Sound”, unde a preluat piese de la Vangelis, Giorgio Moroder sau Jan Hammer, si le-a remixat pe ritmuri techno si trance. In 2006, Michael a lansat discul “A Posteriori”, nominalizat la categoria “Best New Age Album”, in 2007, la premiile Grammy. 2007 e de altfel si anul in care Michael a divortat de Sandra din cauza unor divergente profesionale.

2008 a adus cel de-al 7-lea si cel mai nou album Enigma, “Seven Lives Many Faces”, nu foarte bine primit de criticii satui parca de acelasi stil muzical. Astazi la Power Play vom asculta una din cele mai cunoscute piese Enigma : “Return to Innocence” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: