Mick Jagger, vocalistul de la “The Rolling Stones” este sarbatoritul nostru de astazi la Power Play. Michael Philip Jagger s-a nascut pe 26 iulie 1943 in Dartford, Anglia. Pasiunea pentru muzica si-a descoperit-o in anii de scoala, atunci cand la doar 13 ani a format o trupa, intitulata Little Boy Blue & the Blue Boys.
Desi multi l-au incurajat sa mearga pe calea muzicii, Mick Jagger a vrut mai intai sa-si asigure viitorul si a terminat “London School of Economics”. Desi il cunostea pe Keith Richards inca de cand avea 5 ani, Mick Jagger l-a reintalnit mult mai tarziu, pe cand astepta un tren. Keith a observat ca Mick avea sub brat cateva viniluri de blues, a intrat in vorba si si-a dat seama ca erau foarte compatibili din punct de vedere muzical. Asa a inceput istoria The Rolling Stones. Dupa un debut ezitant in 1963, The Rolling Stones au inceput sa se impuna in Marea Britanie, devenind dintr-o trupa de cover una foarte puternica si originala si chiar depasindu-i pe Beatles in numarul de fani, mai ales pe teritoriul american. In timp ce Keith Richards si Bill Wyman se ocupau cu aranjarea muzicala a pieselor, Mick Jagger a dat acestora culoare, prin prestatia sa de rock-star, extravaganta si dinamica.
In anii 60, Rolling Stones au trecut repede de la statutul de trupa tanara care promite la cel de super-star-uri. Nici nu avea cum sa fie altfel, single-urile lor ajungand de 10 ori pe prima pozitie in topurile britanice. Nici albumele nu au avut alta traiectorie, The Rolling Stones No. 2 (1965), Out of Our Heads (1965), Aftermath (1966) sau Between the Buttons (1967) intrand in top 5. Stilul lor la obiect, cu riff-uri de chitara ce contrastau puternic cu armoniile simpliste ale celor de la Beatles, au facut rapid ca publicul sa se orienteze spre noii zei ai rock-ului. The Rolling Stones au devenit “ambasadorii muzicali” ai Marii Britanii si doar excesele de alcool si droguri din anii 70 i-au mai franat din drumul lor spre succes. Era insa prea tarziu ca sa se mai poata prabusi, discurile lor erau deja multi-platinate si orice produs The Rolling Stones, bun sau mai putin bun, era cumparat de re-sellerii de muzica in cantitati industriale. Nici controversele nu au lipsit, titlul albumului din 1967 “Their Satanic Majesties Request” fiind elocvent. The Rolling Stones au fost acuzati de satanism si de expunere indecenta, au platit peste 1000 de amenzi pentru conducere sub influenta alcoolului si abuz de substante interzise, insa ce poate fi mai bun pentru publicitatea unei trupe de rock decat un scandal mic exact in preajma lansarii unui nou disc? In plus, in timpul unui concert in Altamonta, membrii echipei de securitate, angajati din randul bandei de motociclisti “Hells Angels”, provoaca un scandal in care este ucisa o tanara de culoare. Bineinteles ca toate acuzatiile au cazut in capul trupei care a trebuit sa faca fata unui proces lung si costisitor cu parintii victimei care au acuzat formatia de rasism si incitare la violenta.
Si albumele din anii 70 au fost foarte apreciate de public, in aceasta perioada Jagger si Richards scriind mare parte din hiturile clasice Rolling Stones: “Brown Sugar”, “Wild Horses” “It’s Only Rock ‘n’ Roll” sau “Angie”. Cu peste 20 de discuri de platina la activ, membrii celei mai cunoscute trupe de rock de pe planeta au cazut la sfarsitul anilor 70 in dizgratia publicului datorita exceselor de tot felul, iar Mick Jagger a tinut prima pagina a ziarelor de scandal multa vreme. Alcoolul si cocaina nu fac casa buna cu turneele lungi si obositoare, din aceasta cauza in anii 80 s-a vorbit despre destramarea trupei. Mai ales ca in 1985 Mick Jagger isi lanseaza primul album solo “She’s the Boss”. Insa banii erau prea multi ca grupul sa se destrame, iar cei care traiau pe spatele trupei au facut tot posibilul ca acest lucru sa nu se intample. Asa se face ca in 1989, The Rolling Sones ajung din nou number one cu albumul “Steel Wheels”, si chiar daca urmatoarele doua produse, “Flashpoint” din 1991 si compilatia “Jump Back” din 93 nu s-au vandut conform asteptarilor, toata lumea a fost de acord ca trupa isi revenise si era din nou in forma maxima.
A demonstrat-o si albumul din 1994, “Voodoo Lounge” care, cu ajutorul MTV-ului, a reusit sa reimpuna The Rolling Stones in fruntea celor mai apreciate trupe de rock a tuturor timpurilor. Au urmat “Stripped” in 1995 si “Bridges To Babylon” in 1997, “No Security” in 1998 si “A Bigger Bang” in 2005, toate albume de platina. In plus, the Rolling Stones au editat in ultimii ani compilatii cu cele mai bune piese ale lor in variante de studio sau live, foarte bine primite de public. Mick Jagger si-a continuat si munca solo, cu albume bune ca “Wandering Spirit” din 1993 sau “Goddess in the Doorway” din 2001, insa aceste materiale au fost privite doar ca o activitate paralela si nicidecum o incercare de a se delimita de trupa. The Rolling Stones au intrat si in Cartea Recordurilor pentru concertul din 2006 de la Copacabana, unde 1 milion si jumatate de oameni au urmarit prestatia live a trupei. Acest lucru l-a determinat pe Mick Jagger sa declare in 2007: “Sunt sigur ca Rolling Stones va continua sa scrie istorie, va mai scoate albume si va mai merge prin turnee. Nu luam in calcul retragerea“.
Mick Jagger s-a alaturat din 2011 unui nou grup, Superheavy, din care mai fac parte Dave Stewart, Joss Stone si Damian Marley. Primul single lansat, “Miracle Worker” a debutat promitator, astfel ca activitatea SuperHeavy e de urmarit. Ca de altfel si activitatea celor de la The Rolling Stones care in 2012 au marcat implinirea a 50 de ani in slujba muzicii prin lansarea unei carti, a unui documentar si a unui album tip compilatie. Intitulat “GRRR!”, acesta a aparut in noiembrie 2012, include piese noi precum “Doom and Goom” sau “One More Shot”, si a debutat pe 3 in topurile din Marea Britanie si pe 19 in Statele Unite. Pentru ca timpul a fost, este si va ramane de partea lor, ii spunem astazi “La multi ani” lui Mick Jagger ascultand la Power Play “Time is on my side” !
Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.