Memorialul international al lumanarilor aprinse, 20 mai

Memorialul lumanarilor aprinse-iasi 2012

Memorialul Lumanarilor Aprinse este un eveniment international aflat la cea de-a 21-a editie si este mai mult decat un simplu memorial. Este o ocazie de a informa populatia despre HIV si SIDA, de a mobiliza populatia si de a o face constienta ca SIDA este o amenintare la adresa unei intregi generatii, a unei intregi civilizatii.

HIV si SIDA sunt unele dintre cele mai tragice maladii ale lumii moderne. Din 1983, de cand a fost descoperit HIV, mai mult de 20 milioane de persoane seropozitive au murit si conform Programului Natiunilor Unite, aproximativ 40 de milioane de persoane traiesc astazi cu acest virus. Din cei infectati, mai mult de 17 milioane sunt femei si 2 milioane sunt copii. Fiecare colt al lumii a resimtit impactul pe care acest virus il are dar cel mai mult acest impact a fost resimtit in regiunile sarace, acolo unde oamenii au acces limitat la servicii medicale. SIDA a lasat copii orfani, vaduve, parinti indurerati, a slabit sistemele de sanatate, a afectat economia tarilor si a dus la accentuare saraciei si a diferentelor intre clase sociale. Stigmatizarea si discriminarea persoanelor seropozitive nu a dus decat la inrautatirea acestei situatii.

Memorialul Lumanarilor Aprinse la Iasi

In Iasi, anul acesta va fi cea de-a XVa editie a acestui eveniment, editie ce speram sa atraga un numar cat mai mare de participanti. Activitatile se vor desfasura duminica, 20 mai si vor urmari reperele enumerate mai jos:

Marsul Tacerii
A
nul acesta va fi cea de a V-a editie a Marsului Tacerii, activitate ce presupune parcurgerea de catre participanti a traseului Parcul Copou- Fundatie- Bvd-ul Alexandru Lapusneanu- Bvd-ul Stefan cel Mare si Sfant cu lumanari aprinse pentru a comemora victimele SIDA si pentru a arata solidaritate cu persoanele afectate de HIV/SIDA. Marsul este un simbol de mobilizare si atragere a atentiei comunitatii asupra realitatii HIV/SIDA. Toti participantii vor marsalui cu lumanari aprinse, imprimate cu prenumele unei persoane decedate din cauza SIDA din judetul Iasi, vor purta bannere cu numele evenimentului si mesaje antidiscriminare.

Desfasurare de quilt-uri
Quilt-urile sunt panze comemorative, create astfel incat sa aminteasca de cei disparuti din cauza SIDA, pe quilt fiind inscrise prenumele, data nasterii si data decesului. Panzele sunt impaturite si desfasurate dupa un ritual special, folosit la nivel international. Momentul desfasurarii quilturilor este unul dintre cele mai emotionante momente ale evenimentului: in timp ce voluntarii desfac panzele comemorative, o persoana citeste prenumele si varsta persoanelor decedate din cauza SIDA. Odata desfasurate, voluntarii explica participantilor insemnatatea quilturilor si trecatorii sunt incurajati sa admire panzele si sa afle mai multe detalii despre eveniment.

Lansare de lampioane
Pentru a marca memoria celor disparuti din cauza HIV/SIDA vom lansa in aer, ca si anul trecut, lampioane ( felinare care se pot ridica in aer pana la 1200m altitudine). In timp ce o persoana va striga numele persoanelor din judetul Iasi care au decedat din cauza SIDA, vor fi ridicate spre cer lampioane ca simbol al solidaritatii si compasiunii fata de persoanele afectate de HIV/SIDA.

Aprinde o lumanare!
Odata ajunsi pe Bvd-ul Stefan cel Mare si Sfant, dupa ce au fost desfasurate quilt-urile, participantii la Mars vor depune lumanarile aprinse in jurul panzelor comemorative. Trecatorii vor fi incurajati sa dea dovada de solidaritate si toleranta si sa aprinda o lumanare in memoria celor disparuti din cauza acestui flagel. Tuturor participantilor li se va explica de catre voluntari insemnatatea gestului si vor fi invitati sa participe si la actiunile viitoare ce vor fi desfasurate. Voluntarii vor distribui participantilor pliante si flyere si tot ei vor avea grija ca insemnatatea evenimentul sa fie corect inţeleasa de catre trecatori. De asemenea, va fi tinut si un discurs de catre un cadru medical specializat.

Concert in aer liber
Pe toata durata desfasurarii evenimentului, fundalul sonor va fi asigurat de artisti ieseni, lucru ce va ajuta la crearea unei atmosfere adecvate si la atragerea cat mai multor persoane spre eveniment.

Lumanari in cafenele
Pentru desfasurarea acestei actiuni se va colabora cu zece cafenele din Iasi. Vor fi oferite acestora lumanari imprimate prenumele victimelor SIDA din judetul Iasi, cu date si coordonate ale proiectului pe care personalul cafenelelor le vor distribui pe mesele localurilor si le vor aprinde pe tot parcursul desfasurarii Memorialului. Astfel si cei care nu participa la eveniment pot lua la cunostinta insemnatatea zilei si importanta pe care ar trebui sa o ofere acesteia.

INFO

Asociatia Romana Anti-SIDA, ARAS, Filiala Iasi este o organizaţie non guvernamentala, nonprofit, apolitica şi umanitara ce a fost infiinţata in luna martie 1995 de catre un colectiv cu iniţiativa, mobilizat de o mama al carui copil a fost infectat in urma unor transfuzii de sange. La nivel national exista 9 filiale şi un punct de lucru.

Prin actiunile sale, ARAS Iasi incearca sa fie vocea adultilor si copiilor a caror voce nu a fost auzita, a celor care sufera, a tuturor celor care sunt discriminati din cauza ca sunt seropozitivi, a celor care traiesc pe strazi si au un risc mare de infectare, a celor care cred ca nu SIDA e cea mai grava boala ci ignoranta si stigmatul, a celor care nu au acces la informatie si servicii medicale, a celor care se implica si cred in schimbare, a celor care citesc acest mesaj si il dau mai departe. Pana acum peste 20 milioane de persoane au murit din cauza SIDA si alte 40 milioane sunt infectate cu HIV. Daca vom continua sa ignoram aceste date, numarul persoanelor afectate de HIV va atinge noi recorduri.

ASOCIATIA ROMANA ANTI-SIDA

Str. Pacurari nr.66;
Telefon/Fax: (0232)210 024;
E-mail: contact@arasiasi.ro ;
Web: www.arasiasi.ro
facebook.com/arasiasi

SIDA-Helpline: 0800 800 033

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: