Medieval fashions: piese și accesorii vestimentare de la Biserica Sfântu Sava

Microexpoziția „Medieval fashions: piese și accesorii vestimentare de la Biserica Sfântu Sava”, care continuă seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, va fi organizată în perioada 3 septembrie – 10 decembrie 2020, la Palatul Culturii din Iași, propunând o nouă incursiune tematică, de data această în lumea modei medievale.

Estul Europei, cu decalajele sale cronologice, a cunoscut un Ev Mediu întârziat, care depășește granițele temporare ale Evului Mediu occidental. Moda vestimentară din Țara Moldovei, în cursul secolelor XIV-XVII, a cunoscut influențe multiple venite atât dinspre Imperiul Bizantin și succesorul său Imperiul Otoman, cât și dinspre Occident. Cea care poate fi studiată cu mai mult temei este moda aulică, cea a elitei aristocratice, manifestată mai ales în anturajul Curții domnești și în mediu orășenesc.

Contășul și toca expuse au fost descoperite la Mănăstirea Sf. Sava, cu prilejul săpăturilor arheologice efectuate după 1977 de către Nicolae și Voica-Maria Pușcașu, iar restaurarea acestora, care a necesitat sute de ore de muncă asiduă, a fost realizată de către dr. Carmen Marian, restaurator la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Veșmântul de la Sf. Sava poate fi comparat cu cele trei conteșuri rezultate din descoperirile arheologice de la Mănăstirea Dragomirna și aflate astăzi în colecția Muzeului Național de Artă al României. Contășul de la Iași prezintă elemente comune cu cel din portretul brodat al doamnei Tudosca, din Muzeul Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, precum și cu portretul brodat al lui Simeon Movilă, de la Mănăstirea Sucevița.

Microexpoziția „Medieval fashions: piese și accesorii vestimentare de la Biserica Sfântu Sava” poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

Webwww.palatulculturii.ro

FBwww.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

Instagram: palatulculturii_iasi

YouTubePalatul Culturii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: