„Mecena, medic si misionar: Teodorescu”, de Gheorghe A. M. Ciobanu

„Mecena, medic si misionar: Teodorescu”, Gheorghe A. M. Ciobanu afis iasi lansare
Sunteti asteptati marti, 23 octombrie 2012, la ora 17.00, la Galeriile de arta Pod Pogor – fiul, pentru un moment dedicat memoriei doctorului Constantin Teodorescu, colectionarul, mecena, sprijinitorul artelor.

INVITATI

  • Gheorghe A. M. Ciobanu
  • Valentin Ciucă
  • Emilia, Țuțuianu Dospinescu
  • Sofia David
  • Richard Constantinescu

Moderator: Liviu Apetroaie

DESPRE DR. C. TEODORESCU

Apartenent acestei planete  doar 72 de ani, începand cu ziua de 30 Septembrie 1939 și până pe 17 August 2012, Murgeniul va fi fost orașul de nastere, Bârladul de formare liceală, Iașiul desăvârșirea studiilor universitare, Bârladul și Tecuciul orașele implinirilor profesionale.

La Bârlad a urmat cursurile Colegiului Gheorghe Roșca Codreanu, iar la Iași a absolvit in 1964, Facultatea de Medicină Generală din cadrul U.M.F. Iași.

În perioada cursurilor universitare ocupă prin concurs funcțiile de extern de spital (1962-1964), intern de spital (1964-1966), secundar de chirurgie  generală (1967-1969), culminând cu specializarea  Chirurgie Generală la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași,  iar în  anul 1968 devine preparator de chirurgie generală până in anul 1977.

În toată această perioadă, în paralel  efectuează și studii doctorale, având ca temă boala care îi va curma viața (Oncologia).

În perioada 1977-1989, activează in cadrul Spitalului Municipal Bârlad ca medic primar, șef de sectie Chirurgie.

După evenimentele din 1989 ingratitudinea  unor colegi îl determină, ca în perioada 1990-2007 să-și continuie activitatea in cadrul Spitalului Municipal Tecuci .

În cei 30 de ani de activitate la cele două spitale,  a operat mii de pacienți, va rezolva cazuri de nivelul clinicilor universitare, se ocupă de formarea tinerilor medici în specialitatea chirurgie, este membru a unor comisi de specialitate, va publica numeroase lucrări cu temă medicală.

În cadrul spitalelor Bârlad și Tecuci, va organiza nenumărate manifestări științifice și culturale, va invita personalități de prim rang ale medicinei și culturii românești, va lega prietenii statornice cu marile personalități ale medicinei  și culturii.

A avut o contribuție majoră la înființarea secției de numismatică a Muzeului din Vaslui în anul 1985 .

În primăvara anului 1989 donează peste 70 de picturi și numeroase medalii și insigne, toate acestea constituind viitoarea colecție ce  îi va purta numele. Tot în cadrul Muzeului Județean Ștefan cel Mare din Vaslui, va dona icoane și cărți religioase, realizând o salâ sacrâ în cadrul muzeului. În același an va dona și Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad 152 de opere inestimabile, printre  care 30 de tablouri aparținând maestrului Corneliu Baba.

În anul 2010 se vor întocmi actele de donație pentru toate lucrările oferite muzeului Bârladean.

Secția de numismatică a orașului Tecuci va fi inființată de Dr. Teodorescu în anul 1992. Atât la Bârlad cât și la Tecuci, dar și peste tot in țară, va oferi sprijin material tuturor artiștilor din sfera picturii, literaturii sau muzicii. Cohorte de oameni cu diverse suferinte trupești dar și sufletești. vor apela la talentul sau de chirurg, la sufletul său omenos și la dăruirea sa necondiționată.

Ziarele “Observator”,”Semn”, “Tecuciul Cultural”, “Păreri Tutovene”, îi găzduiesc în paginile lor rubrici medicale și de cultură generală scrise cu talent și în folosul semenilor.

Va înființa și patrona publicațiile  “Bârladul Cultural” și “Bârladul “ cu va sprijini cele  două ziare până în pragul decesului său.

Multitudinea de manifestări culturale, ajutorul acordat tinerilor artiști, achizitionarea de tablouri și carti, le va face prin  Fundația Culturală Doctor Constantin Teodorescu, inființată în anul 1991.

Ca o încununare a efortului său deosebit în slujba oamenilor, a culturii și a urbei Bârladului, Consiliul Local al Municipilui Bârlad, îi oferă in anul 1995 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Bârlad.

În aproape două mandate va deține funcția de Consilier local ales pe listele Partidului PSD, dar și aceea de Președinte al Comisiei de Cultură a Municipiului Bârlad. Va fi perioada cea mai prolifică în plan cultural, cu realizări de excepție, cu ample manifestări culturale, culminând cu inaugurarea statuii  Domnitorului Al. I. Cuza și a Centrului Mihai Eminescu, în decembrie 2011.

Nelipsit de la majoritatea activităților culturale, atât cele din Bârlad, cât și cele din Tecuci, Iași și Vaslui.

Televiziunile TVR Iași, Cony Sat și Media Tv, au beneficiat de realizarea unor emisiuni în care medicul de excepție Constantin Teodorescu a abordat teme medicale, culturale, sociale dar și de prezentare a unor carti.

Posturile de radio din Municipiul Bârlad i-au găzduit emisiuni la fel de importante.

Atât Bârladul cât și Tecuciul îi sunt recunoscatoare pentru activitatea sa profesională, talentul și dăruirea sa în a salva vieți, în a bucura familii și a oferi speranțe acolo unde nimeni nu mai credea în ele.

Filantrop neegalat în spațiul bârladean,  a dăruit și s-a dăruit cu toată ființa semenilor săi. Cântecul de lebadă al existenței sale pamântești, dar și încununarea celor 40 de ani slujiți pe tărâm cultural, a avut loc pe 15 ianuarie 2011, atunci când a inaugurat Centrul Mihai Eminescu, în Bârlad. Acolo va lăsa o colecție unică,  numeroase  tablouri cu teme eminesciene,  dar și spiritual său de a prețui înaintașii  și mai ales personalitățile de vârf ale culturii românești interbelice.

A luptat cu cancerul până în ziua de 17 august 2011, plecând dintre noi cu bucuria celui care si-a împlinit datoria de om, lăsând în urma sa valori nepieritoare, oameni salvați de la moarte, artiști realizați datorită lui și un oras, Bârlad, care  chiar dacă nu l-a înțeles în totalitate, a știut  să-l prețuiască,  să îi respecte generozitatea și iubirea sa necondiționată.

INFO

Muzeul Literaturii Romane Iasi – Galeriile de Arta Pod Pogor

Editura Musatinia

FB Editura Musatinia

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: