”Mecanica inimii”, dupa Mathias Malzieu

mecanica-inimii

Luni, 16 februarie 2015, de la ora 19:00 sunteti invitati in sala mare a Teatrului National Iasi la spectacolul de teatru ”Mecanica inimii”, dupa Matias Malzieu.

Una dintre cele mai frumoase povesti din literatura contemporana… Un basm, o iluzie, o parte
din realitatea fiecaruia…

Jack (Marius Manole) se naşte cu inima slabă şi aproape că era să moară la naştere, dar moaşa, Madeleine (Maia Morgenstern), obişnuită cu metodele mai vechi, reuşeşte să-i monteze un ceas lângă inimă pentru a o ajuta să bată. „Trebuie să stai liniştit, fiecare bătaie a inimii tale este o mică minune, să ştii”, îi va spune micului Jack, pe care decide să nu-l mai arate celor care voiau să înfieze copii, păstrându-l pentru ea. Când împlineşte 10 ani, Madeleine îi face cadou o vizită prin oraş, acolo unde o va cunoaşte pe micuţa dansatoare Acacia (Medeea Marinescu), de care se îndrăgosteşte.

Madeleine îl previne în privinţa iubirii, căci o inimă ca a lui nu poate face faţă acesteia: „Mecanismul ceasului nu poate filtra emoţiile tot atât de bine ca ţesuturile. Trebuie să fii foarte atent. Ceea ce s-a întâmplat în oraş când ai văzut-o pe micuţa cântăreaţă nu face decât să-mi adeverească temerile: dragostea e prea periculoasă pentru tine. Mai devreme sau mai târziu, o să plăteşti cu multă suferinţă întreaga bucurie care te cuprinde când iubeşti. Şi cu cât vei iubi mai mult, cu atât durerea pe care o vei simţi va fi mai ascuţită. Vei cunoaşte dorul, chinurile geloziei şi ale incertitudinii, senzaţia că eşti respins şi că ţi se face o mare nedreptate. Frigul o să-ţi macine oasele, iar sângele se va preschimba în sloiuri de gheaţă rătăcind pe sub piele, prin tot trupul. Mecanismul inimii tale va sări în aer. Eu ţi-am pus ceasul, aşa că ştiu pe dinafară cât poate duce. Pesemne că forţa fericirii nu-l va doborî. Dar nu e destul de voinic ca să îndure chinurile dragostei.

După ce primeşte o bătaie soră cu moartea de la unul dintre colegii de şcoală, Joe (Şerban Pavlu), la rândul lui îndrăgostit de dansatoare, Jack pleacă în lume pentru a o găsi. Călătoria lui Jack este deci una iniţiatică. Nimeni nu ne învaţă cum să iubim, cum să dăruim dragoste, cum să nu ne temem. Nimeni nu ne învaţă încrederea. Toate acestea le descoperim singuri. Deloc întâmplător, Jack întâlneşte în drumul său numai oameni singuri, trişti, care au iubit şi au suferit cândva.

Aproape toţi, chiar şi Madeleine, consideră sensibilitatea lui Jack un handicap. Ea este cea care-l trimite la un ceasornicar, pentru a-i repara ceasul de lângă inimă, stricat de Joe. Şi astfel Jack ajunge să-l cunoască pe magicianul Melies (Marian Râlea). Acesta află şi el despre dragostea lui Jack pentru micuţa dansatoare şi chiar îi spune: „Singura şmecherie, cum o numeşti tu, care-ţi va permite să o seduci pe fata viselor tale este chiar inima ta. Nu cea în formă de ceas care ţi-a fost pusă la naştere. Eu vorbesc de cea adevărată, cea de dedesubt, din carne şi sânge, care pulsează. Pe asta trebuie s-o pui la treabă! Uită de problemele de mecanică, nu le mai da atâta importanţă! Fii imprudent înainte de toate, dăruieşte, dăruieşte-te fără să te gândeşti prea mult!

Destul cât să-l determine pe Jack să o caute cu înfrigurare pe fata de care se îndrăgostise. O găseşte, o iubeşte, se ceartă cu ea, trece prin tot freamătul iubirii, rezistă, o pierde şi înţelege că mecanica inimii lui are un rost aparte. Puţin câte puţin, începe să vadă suferinţa în jurul lui, să înveţe despre viaţă, să înţeleagă că unele ceasuri au fost montate, altele au apărut şi au crescut cu fiecare dezamăgire, cu fiecare suferinţă. Grija excesivă a părinţilor şi dorinţa de a-şi proteja copiii de orice, mai ales de zbor şi înfruntarea vieţii cu propriile puteri, toate acestea sunt dăunătoare. Dar vrem, nu vrem, fac parte din noi şi nu lipsesc de pe nici un drum spre maturizare.

Distributia: MARIUS MANOLE – JACK , MARIAN RALEA- magicianul MELIES, MAIA MORGENSTERN – moasa MADELEINE, MEDEEA MARINESCU – dansatoarea ACACIA si SERBAN PAVLU – JOE.

Dramatizarea si regia: CHRIS SIMION. Scenografia: Adina Mastalier. Concept şi realizare video: Imelda Manu & VFX Alexandru Andreica. Muzica: Alexandru Andrei. Coregrafia: Irina Strungareanu

BILETE

Biletul costă 20 de lei pe primul şi cel de-al doilea rând din sală, 32 de lei pe rândurile 3 şi 13, pe rândul 14 şi 18 costă 22 de lei, la loje 40 de lei, iar la balcon 16 lei. Biletul se poate procura de la casa de bilete a Teatrului Naţional. Rezervari bilete la  telefon: 0749 052 323

INFO

www.spectacoleiasi.ro

PE ACEEASI TEMA:

„Dineu cu proști” | Ateneul National din Iasi

Aventuri cu… DL. Goe | Ateneul National Iasi

Unchiul Vanea | Teatrul National Iasi

Statia Clovnilor | Teatrul Luceafarul

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: