Maxi Priest

Astazi la Power Play ascultam reggae si asta fiindca sarbatoritul nostru este nimeni altul decat Maxi Priest. Max Alfred Elliott, pe numele sau adevarat, s-a nascut pe 10 iunie in Londra, intr-o familie de emigranti jamaicani cu noua copii. Mama sa era un mebru activ in biserica penticostala, asa ca Maxi a inceput sa cante in corul bisericii.


Dupa ce a terminat liceul, a inceput sa cante intr-o trupa de reggae, in paralel lucrand ca tamplar. Schimbarea din viata sa a venit atunci cand compania Saxon International i-a facut o comanda importanta de cutii pentru boxe. Odata cu marfa, Maxi le-a “livrat” si o caseta demo cu trupa sa, iar cei de la Saxon au dat-o mai departe la Virgin Records. Unui director de acolo i-a placut vocea sa si a semnat un contract pentru albumul de debut, “You’re Safe”, care a aparut in 1985.

In 1986, entuziasmat de primirea calduroasa din partea criticilor, Maxi a scos un disc nou, “Intentions”, de pe care a avut doua single-uri de top, “Strollin’ On” si “Crazy Love.” Dupa ce a schimbat producatorii, trecand in 1998 sub tutela celebrilor Sly & Robbie, Maxi Priest a cunoscut succesul cu un cover dupa o piesa a lui Cat Stevens, “Wild World”. Un alt cover, “Some Guys Have All the Luck”,l-a mentinut in top timp de cateva saptamani. Fiindca nu reusea sa se impuna si pe alta piata decat cea britanica, Maxi a adaugat la sound-ul sau reggae cateva influente de soft-rock si chiar a schimbat structura versurilor, implicandu-se mai mult in problemele lumii inconjuratoare. A fost o schimbare benefica, drept dovada, albumul “Bonafide” din 1990, a devenit de aur in doar cateva saptamani. Piesa “Close To You” a ajuns pe prima pozitie pe ambele maluri ale Atlanticului si a obtinut locuri fruntase si in Germania sau Italia. Maxi a mers in turneu in toata lumea si a aparut la cele mai celebre emisiuni de televiziune britanice si americane. In 1991 a aparut “Best Of Me”, o compilatie care continea cele mai bune piese ale sale.

Din 1992 si pana astazi, Maxi Priest a scos 5 albume, insa nu a mai reusit sa intre in top 10 decat o data, in 1996, cu piesa “That Girl”, un duet cu Shaggy. A ramas insa un artist de prima mana, iar concertele sale din Marea Britanie si Statele Unite sunt sold-out de fiecare data.

Multa lume il considera urmasul de drept al lui Bob Marley, chiar daca stilul sau a fost alterat de-a lungul timpului de diverse influente. Azi la Power Play, Maxi Priest vine cu “Close To You” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: