Matt Johnson – The The

Matt Johnson de la grupul britanic The The este sarbatoritul de azi la Power Play. Matt s-a nascut pe 15 august 1961 in Londra si a inceput sa cante la doar 11 ani, cand si-a format propria trupa cu care interpreta cover-uri dupa Beatles, Howlin’ Wolf, the Kinks sau Muddy Waters pe care ii vazuse live in clubul unchiului sau.


La 15 ani, Matt s-a lasat de scoala si a inceput sa scrie la casele de discuri, reusind sa se angajeze la una pe post de chelner. Intr-o zi a deschis discutia cu managerul casei de discuri despre compozitiile sale si acesta curios, le-a ascultat. Caseta demo a fost apoi propusa spre editare sub forma de EP, insa in cele din urma s-a semnat un contract pentru un album. Deoarece si-a gasit repede colegi de trupa dar nu si un nume adecvat pentru aceasta, Matt a denumit-o The The ca sa fie usor de pronuntat si de tinut minte.

Compozitiile The The pot fi incluse in stilul new-wave britanic, insa artisti din diverse zone ale muzicii l-au sustinut pe Matt in anii 80, anii de dezvoltare pentru trupa sa. Thomas Leer, Jim Foetus, Neneh Cherry, Jools Holland sau Sinead O’Connor sunt doar cateva din vocile cu care Matt a colaborat pentru albumele sale ”Burning Blue Soul” (1981), ”Soul Mining” (1983) sau ”Infected” (1986). Versurile sale introspective si perspectiva destul de sumbra din spatele liricii asezonata cu muzica incarcata de clape acordate jos nu i-au adus de la inceput critici prea favorabile, insa la sfarsitul anilor 80, odata cu lansarea albumului ”Mind Bomb”, perceptia s-a schimbat. Insa desele schimbari de componenta si instabilitatea in decizii a lui Matt au facut din The The mai mult un proiect de studio, trupa nefiind vazuta live prea des. Din aceasta cauza nici unul din produsele lor nu a avut vanzari prea stralucite, iar intrarile in topuri au fost rare.

Stilul lor a fost apreciat de mult mai multa lume, odata cu distribuirea albumelor The The in restul lumii incepand cu 1992, ”Dusk” (1992), ”Solitude” (1993) sau ”Hanky Panky” (1995) aducand noi fani trupei lui Matt care s-a incapatanat sa reziste pe aceeasi linie stilistica, desi avea in jurul sau o multime de exemple de artisti care si-au schimbat stilul si imaginea cu una moderna si castigatoare din punct de vedere financiar. Din aceasta cauza, The The a ramas si astazi o trupa mica, insa foarte iubita in Marea Britanie si Australia. Cateva din cele mai bune secvente live sunt cuprinse in best-of-ul ”London Town Box Set” din 2002. Astazi ii vom asculta pe The The cu o piesa din 1992: “Slow Emotion Replay” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: