Matei Brunul, cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici, a aparut in limba engleza

Romanul Matei Brunul, cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici si una dintre cele mai elogiate aparitii editoriale ale anului 2011, a aparut in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, cu o prefata semnata de celebrul romancier David Lodge. Editia in limba engleza, in traducerea lui Alistair Ian Blyth, a fost publicata la Dalkey Archive Press.

Matei Brunul (Polirom, 2011; 2014, disponibil si in format ebook) a mai aparut in Franta (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) si Ungaria (Libri Kiadó), Polonia (Amaltea/ATUT) si va mai fi tradus si publicat in Macedonia (Bata Press).

Matei Brunul a fost distins in anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Fratila”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, Premiul pentru Proza al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania si a fost desemnat „Cartea anului” de catre revista Contrafort.

Un marionetist si marioneta sa devin captivi ai stalinismului romanesc, in cea mai dura perioada a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ura si iertare, despre pendularea intre adevarul personal si cel oficial. Desemnat „Cartea anului” in mai multe rinduri, de diverse publicatii si institutii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor romani, ci si al celor din strainatate, bucurindu-se de o foarte buna primire in spatiile in care a fost deja tradus.

Superb. Teodorovici este primul reprezentant al literaturii romane tinere care imprumuta inchisorii comuniste culorile fictiunii. Un roman cu o arhitectura exemplara… Lucian Dan Teodorovici e un maestru marionetist.” (Le Monde)

S-au scris atit de multe romane excelente despre viata in comunism in Rusia sovietica si in tarile din Europa de Est, incit este greu pentru un scriitor sa gaseasca azi un mod original de a descrie opresiunea, cruzimea si nedreptatea institutionalizate ale acestor regimuri inainte de colapsul lor din 1989. Dar Lucian Dan Teodorovici a reusit sa faca asta in Matei Brunul. (…) Este o realizare remarcabila a unui scriitor care s-a nascut in 1975 si care nu a cunoscut personal epoca pe care o descrie, putind fi comparat cu clasici ai genului, precum Milan Kundera cu romanul Gluma.” (David Lodge)

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru si scenarist. Din 2017, director al Muzeului National al Literaturii Romane, Iasi si manager al Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT). Dintre volumele publicate: Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (1999, 2005); Circul nostru va prezinta: (2002, 2007); Atunci i-am ars doua palme (2004); Celelalte povesti de dragoste (2009, 2013); Matei Brunul (2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (2014). Este scenarist sau coscenarist al unor filme de lung- si scurtmetraj, iar ca regizor de teatru a pus in scena, printre altele, spectacolele: Prapadul (dupa un text de Attila Bartis), Teatrul National Iasi, 2013; Sint o baba comunista (dramatizare dupa romanul omonim al lui Dan Lungu), Ateneul Tatarasi Iasi, 2014; Unu + unu (dupa textul propriu), Teatrul National Iasi, 2016. Premii literare: Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, in cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural, 2012; Premiul National de Proza Ziarul de Iasi, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania, Bucuresti, 2012; Premiul „Cartea anului 2011”, oferit de revista Contrafort, Premiul literar „Augustin Fratila”, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999 acordat de Ministerul Culturii etc. Cartile sale sint traduse ori in curs de traducere in S.U.A., Anglia, Franta, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia sau Ucraina.

”Cel care cheama ciinii” este cel mai recent roman semnat de Lucian Dan Teodorovici si a aparut in colectia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, disponibil si in editie digitala.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: