Masterclass Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache” la Iaşi

Masterclass Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache” la Iaşi/ afis iasiFundaţia Sergiu Celibidache din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu Universitatea de Arte „George Enescu” – Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din Iaşi, va organiza, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2013, Masterclass-ul Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache”, susţinut de către profesorul Enrique Garcia Asensio, cel mai bun elev a lui Sergiu Celibidache.

Scopul principal al Masterclass-ului este perfecţionarea tinerilor muzicieni dirijori atât din România, cât şi din străinătate, care să beneficieze de unicitatea tehnicii dirijorale a lui Sergiu Celibidache şi pe care să o adopte, să o aplice şi să o răspândească în mediul muzical internaţional.

OBIECTIVE

Dintre obiectivele acestui proiect educaţional menţionăm:

• Creşterea gradului de calificare a studenţilor şi absolvenţilor universităţilor de profil din toată lumea
• Încurajarea şi sustinerea participării acestora la „Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache” (septembrie – octombrie 2014), ediţia I, ce se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache 2014
• Facilitarea accesului la program, prin înscrierea şi participarea gratuită la Masterclass
• Transmiterea tinerei generaţii de muzicieni a tehnicii dirijorale unice a Maestrului Sergiu Celibidache, prin predarea şi aplicarea acesteia, de către Maestrul Enrique Garcia Asensio

Masterclass-ul se adresează tinerilor dirijori din România şi străinătate, care doresc să acceseze noţiunile de fenomenologie muzicală şi să aplice tehnica dirijorală specifică Maestrului Sergiu Celibidache.

Cei mai buni dintre cursanţi vor fi desemnaţi de către Maestrul Enrique Garcia Asensio să participe în mod direct la Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache, din perioada septembrie – octombrie 2014.

ÎNSCRIERI

Înscrierea şi participarea sunt gratuite, costurile de transport şi cazare fiind suportate de participanţi. Cei care doresc să aplice pentru acest Masterclass o pot face la adresa www.fundatia-celibidache.com.

Data limită de înscriere: 30 iulie 2013

Parteneri: Institutul Cultural Român, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi – Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, Iaşi

Sergiu Celibidache despre Iaşi

Dirijorul şi compozitorul Sergiu Celibidache şi-a petrecut anii studenţiei la Iaşi, unde a urmat cursurile Conservatorului. Concomitent, studiază filozofia şi matematica la Universitatea ieşeană, apoi la cea din Bucureşti. Din 1936 pleacă definitiv din ţară, devenind în scurt timp una din cele mai cunoscute personalităţi ale muzicii internaţionale contemporane. În anul 1994, marele muzician a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al oraşului Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

“…Iaşul mi-a dat ceva care la început m-a ajutat să devin om, şi după aceea, într-adevăr, să pot ieşi cu uşurinţă din labirintul îndoielilor. Şi când a fost vremea să iau hotărâri mari, le-am luat ca ieşean, adică cu înţelepciune moldovenească. Deci am fost cât se poate de marcat din copilărie şi adolescenţă de Iaşul care, natural, a fost oxigenul tuturor”, declara Sergiu Celibidache.

Despre Enrique Garcia Asensio

Născut în Valencia (Spania), Enrique Garcia Asensio a studiat vioară, muzică de cameră, armonie, contrapunct şi compoziţie la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La vârsta de 11 ani a început să cânte la vioară în Orchestra Conservatorului, în care devine mai târziu concertmaestru şi apoi dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Enrique Garcia Asensio a dirijat de asemenea în Franţa, Rusia, Anglia, Germania, Italia, Austria, Danemarca, Slovacia, Cehia, Irlanda, Romania, Bulgaria, Portugalia, Islanda, Grecia, Israel, Japonia, Elveţia, Olanda, Belgia, Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia şi Africa de Sud.

Enrique Garcia Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaţionale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania) precum şi cele din Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susţinut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 şi 1963), câştigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena. În străinătate, a susţinut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicană), Kerkrade (Olanda), Iaşi şi Bucureşti (România). În Spania, din 1970 este profesor al Catedrei de Dirijat a Conservatorului Regal de Muzică din Madrid, iar timp de 7 ani a predat şi la Liceul de Muzică din districtul Vasc în San Sebastian. A susţinut Masterclass-uri de Dirijat şi în Toledo, Madrid, Valencia, Cuenca, Liria, Bunol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixo, Montroz, Algar del Palancia, Pinoso, Olleria şi Villafranca de los Barros.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tată. De asemenea, acesta menţionează că „ziua în care l-a întâlnit pe Sergiu Celibidache, a fost ca şi cum a câştigat la loterie.”

INFO

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Masterclass Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache” la Iaşi”

  1. gheorghita bogdan says:

    pai de ce nu ne gasim ma
    imulte cuvinte sa il laudam?

Scrie un comentariu: