Marvin Gaye, un artist complet

Un nume mare avem de sarbatorit astazi la Power Play. Un artist complet care ar fi implinit astazi 74 de ani. E vorba despre Marvin Gaye, unul din cei mai prestigiosi compozitori ai stilului soul.

Marvin Pentz Gay, Jr. s-a nascut pe 2 aprilie 1939 in Washington DC, si a luat contact cu muzica inca de la o varsta frageda din cauza tatalui sau,  reverend la o biserica apartinand sectei “House Of God”. Deoarece tatal sau era un adevarat zbir, Marvin Gaye a invatat sa cante la pian si tobe, petrecandu-si timpul mai mult in biserica unde avea ocazia sa cante ore in sir, perfectionandu-se. Dupa ce isi petrece 2 ani in armata americana, Marvin revine acasa si incepe sa cante in grupuul doo-wop al lui Bo Diddley, The Marquees. Cu acest grup inregistreaza mai multe piese insa in timpul unui concert este observat de un producator de la celebra casa de discuri Motown Records si semneaza cu acestia.

La Motown a facut parte din staff-ul de producatori, insa a colaborat cu artisti ca The Miracles, The Contours, Martha & the Vandellas si pe post de baterist. Cateva din piesele scrise de el ajung number one iar usurinta sa de a compune si piesele de pe primul album aparut in 1963, “Pride & Joy”, fac din el in scurt timp unul dintre cei mai vanati producatori americani. In paralel insa cu munca sa la Motown Records, Marvin gaseste timp si pentru cateva concerte si inregistrari proprii pe care le va strange in doua albume aparute in 1964 si 1965.

In 1967 incepe colaborarea cu Tammi Tarrel si tot atunci se nasc cele mai cunoscute piese ale sale : “I Heard It Through The Grapewine”, “Ain’t No Mountain High Enough” sau “Your Precious Love”. Din pacate Tammi Tarrel este diagnosticat cu cancer la cap si moare in 1970, asa incat Gaye nu s-a putut bucura de succesul cu Grapewine.

Marvin-Gaye

In 1971, are un alt succes de top cu “What’s Going On”. In 1973 si 1974 cariera sa ajunge la apogeu si toate piesele sale ajung in topuri, motiv pentru care artisti de prima marime de la Motown incep sa-i cante compozitiile. Un exemplu edificator este Diana Ross care a devenit si sotia lui Marvin Gaye pentru 2 ani, cuplul avand un copil impreuna. Insa doar un album a reusit sa scoata excelentul Diana & Marvin inainte de a se desparti. Desi piesele “Got to Give It Up” sau “I Want You” au ajuns in fruntea topului american, din cauza abuzului de droguri Marvin Gaye a ajuns aproape de faliment, el fiind nevoit sa se mute in Belgia pentru o vreme. Apoi s-a mutat la Londra unde a semnat cu Columbia Records si a reusit sa reediteze albumul sau din 1981, “In Our Lifetime” pe care Motown il lansasera remixat, cenzurat si mult mai “subtire” decat ar fi vrut cel care l-a compus.

In 1982 el are un ultim succes de top, piesa “Sexual Healing” de pe albumul “Midnight Love” ajungand number one si redresandu-l financiar. In plus a primit si doua premii Grammy pentru aceasta piesa si desi relatiile dintre el si Motown erau destul de incordate, a participat la concertul aniversar al acestora din martie 1983.

In august 1983, Marvin refuza sa mai cante in concerte, iar depresia din cauza drogurilor l-a facut sa-si angajeze o armata de bodyguarzi fiind convins ca cineva vrea sa-l impuste. Intr-adevar cineva l-a impuscat si acesta a fost tatal sau, pe 1 aprilie 1984. Marvin a murit insa piesele lui au ramas si au fost preluate de multi alti artisti.

Astazi la Power Play ascultam “Sexual Healing”- Marvin Gaye!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: