Martha Reeves

Astazi ne intoarcem in timp la Power Play, asta pentru ca sarbatorita noastra este Martha Reeves. Martha s-a nascut pe 18 iulie 1941 in Euphalla, Alabama, si a crescut intr-o casa in care se canta mult gospel. Cei 10 frati mai mici ai Marthei erau inscrisi in corul bisericii din cartier, iar ea devenise cea mai apreciata solista la predicile de duminica.

Martha and The Vandellas, 4 mai 1963

In 1960, cu un grup de prietene formeaza Delphis cu care canta pana in 1962. In toata aceasta perioada au primit propuneri de la gigantul Motown Records si au acompaniat nume mari ca Marvin Gaye si Marie Wilson. Sansa le-a suras in 1962, cand cantareata Marie Wells nu a aparut la o sesiune de inregistrari, iar producatorii au inlocuit-o cu Martha si colegele ei. Surprinsi de rezultat, producatorii de la Motown le-au oferit un contract pentru un album intreg, iar acesta a vazut lumina zilei cateva luni mai tarziu.

Numele de scena s-a transformat in Martha and The Vandellas, iar hiturile au inceput sa curga: ”Love is like a heat wave”, ”Live Wire”, ”Wild One Dancing in the Street” si ”Nowhere to run”. Devenita a doua pe lista starurilor feminine de la Motown dupa Diana Ross, Martha n-a ezitat sa scrie piese si pentru un album solo, insa in 1968, din cauza epuizarii, a trebuit sa fie internata intr-o clinica de dezintoxicare – lua prea multe medicamente. A revenit in 1970 in trupa, insa nu a mai reusit sa scrie nicio piesa de top. Aparitiile live au fost la fel de energice, insa ceva se simtea ca nu mai era la locul lui, iar acest ceva era entuziasmul.

Obosita de schimbarile de personal din trupa si de faptul ca trebuia de fiecare data sa le invete pe noile venite ce sa faca, Martha se decide sa continue solo in 1974, atunci cand a reusit sa-si adune toate compozitiile proprii pe un album intitlulat simplu: Martha Reeves. Pentru ca productia albumului a costat 250.000 de dolari iar incasarile se lasau asteptate, Motown a reziliat contractul, iar Martha a trebuit sa inregistreze urmatoarele doua discuri la Arista si respectiv Fantasy Records. Nu a avut acelasi succes si s-a retras de pe scena, mai ales ca a trecut si la alta religie mult mai putin permisiva in ceea ce priveste manifestarile artistice. In 1989 a reinfiintat trupa pentru o serie de concerte si un disc, insa nimic nu s-a concretizat.

De-abia in 2004, la 24 de ani de la ultima lansare, Martha Reeves a aparut pe piata cu ceva compozitii noi scrise pentru nostalgicii erei doo-wop si rock’n’roll. In 2005 a intrat in politica si a castigat un loc in consiliul orasului Detroit unde activitatea sa s-a limitat la cateva masuri destul de inadecvate de a imbunatati economia orasului si la cateva scandaluri legate de terenurile pe care Martha le detine. N-a renuntat niciodata la muzica, a continuat sa concerteze si sa inregistreze compozitii noi, iar rezultatul s-a vazut chiar in 2012 prin singlelul cu titlu sugestiv, “I’m not leaving”, o colaborare cu Crystal Method care i-a adus o clasare pe locul 24 in Topul Billboard Dance. Astazi insa ne aducem aminte de o piesa clasica Martha and the Vandellas – “Dancing in the Streets”.

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: