Mark Knopfler

Cel despre care vorbim astazi la Power Play are o parte importanta din istoria muzicii. Pentru ca-l sarbatorim pe Mark Knopfler de la Dire Straits. Nascut pe 12 august 1949 in Glasgow, Scotia, Mark a fost introdus in lumea muzicii la Gosford Grammer School unde, alaturi de fratele sau mai mic, David, a invatat sa cante la muzicuta si pian. Pana la 16 ani stia deja sa cante foarte bine la pian sau chitara si isi dezvoltase un stil special ciupind corzile in loc sa foloseasca pana.


A studiat timp de un an jurnalismul pentru ca in 1968 sa se angajeze la ziarul Yorshire Evening Post. Si-a definitivat studiile la Universitatea din Leeds terminand cu o diploma in filologie, insa marea sa pasiune, muzica, a devenit o profesie abia dupa ce l-a intalnit pe Steve Philips, un chitarist de blues cu care a decis sa formeze o trupa. Dire Straits a fost numele sub care au editat primul album cu bani proprii in 1978. Desi discul nu a beneficiat deloc de promovare, un producator de la casa de discuri Warner Bros. a auzit compozitiile si simtind potentialul financiar al muzicii promovate de Dire Straits, i-a contactat pentru a le propune o colaborare. Bine promovat cu un single de top, Sultans of Swing, albumul a depasit 10 milioane de copii vandute in doar un an. Desi al doilea album, Communique s-a dovedit mai soft, a obtinut aceleasi note bune de la critica, facand sa se auda de numele Dire Straits pana in Australia sau Japonia.

In 1980, fanii au salutat intoarcerea la stilul original pe discul Making Movies, iar Love Over Gold din 1982 a fost o adevarata lovitura de marketing. 3 piese se detaseaza de pe acest album: “Telegraph Road”, “Industrial Disease” si “Private Investigations”, ajunsa preferata publicului in concerte. Dupa o pauza de 3 ani in care au concertat intens, iar Mark Knopfler a scris coloana sonora pentru mai multe filme, Dire Straits au revenit in studiouri. Cel mai cunoscut produs, discul Brothers in Arms, a aparut in 1985 si a consemnat o premiera, piesa “Money for Nothing” fiind primul videoclip difuzat de canalul MTV. Turneul de promovare din acelasi an a fost sold out, iar casa de discuri a trebuit sa reediteze albumul de cateva ori pentru a face fata cererii imense din partea publicului.

Se estimeaza ca pana astazi Brothers in Arms a fost cumparat de 26 de milioane de ascultatori de muzica buna. Desi pe culmile succesului, Dire Straits au luat o pauza, Mark Knopfler concentrandu-se pe sountrackuri si pe albume in colaborare cu interpreti country, de-abia in 1991 un album nou intitulat On Every Street a vazut lumina zilei, insa a fost primit destul de rece de critica muzicala si de fani. Dupa un disc live in 1993, Dire Straits s-a desfiintat, iar Mark Knopfler a continuat sa inregistreze singur.

Mark Knopfler nu a reusit niciodata sa aiba un album de platina sau de aur, dar a surprins mereu prin interpretarea plina de feeling din concerte si prin compozitiile valoroase. A colaborat cu Chet Atkins si mai recent cu Emmylou Harris, fiind si nominalizat la premiile Grammy in 2006 pentru albumul All The Road Running. Pe 3 septembrie 2012 a fost lansat cel mai nou material solo semnat Mark Knopfler, Pivateering, cu 20 de piese noi. Astazi il ascultam pe Mark alaturi de Dire Straits cu o piesa mai veche, “Walk of Life”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: