Mark Chadwick – The Levellers

Astazi vom vorbi despre una din trupele cult ale Marii Britanii. Desi nu foarte cunoscuti la noi, The Levellers au in spate o intreaga istorie muzicala de-a lungul anilor 80 si 90.

The Levellers

Mark Chadwick (prim-plan) alaturi de colegii sai din trupa The Levellers.

Mark Chadwick s-a nascut pe 23 iunie 1966 in Munster, Germania, intr-o baza militara britanica. Tatal sau a terminat serviciul in Germania si s-a mutat inapoi in insula, mai intai in Irlanda de Nord, apoi in Colchester, Anglia. Mark Chadwick si Jeremy Cunningham s-au intalnit la un concert si dupa ce au stat de vorba la cateva beri, au decis sa puna bazele unei noi trupe, pe care au intitulat-o Levellers. La acea ora, si Mark si Jeremy cantau in alte trupe, dar nemultumiti de directia in care mergeau din punct de vedere muzical (glam-rock si respectiv soft-pop) au decis sa cante muzica pe care o simteau cel mai aproape de sufletul lor : indie rock. Alan Miles si David Buckmeister au fost adusi pentru a completa echipa, insa si elementul de folk a fost introdus in muzica lor prin cooptarea violonistului din trupa McDermott’s 2 Hours, Jon Sevink.

Primul album a aparut in aprilie 1990 si s-a intitulat ”A Weapon Called the Word”. Imediat dupa aparitia lui, stilul comunist de a imparti totul a celor din Levellers a devenit de nesuportat pentru Alan care a decis sa-i paraseasca. In 1991, dupa un turneu prin Marea Britanie in care au facut primii pasi, The Levellers au editat al doilea album ”Levelling The Land”, devenit rapid disc de aur. Piesa single ”One Way”, desi nu a intrat in top 40 a ajuns repede un hit in zona, motiv pentru trupeti sa continue pe aceeasi linie. Au urmat ”The Levellers” in 1993 si ”Zeitgeist” in 1995, care au fost mari lovituri de imagine si comerciale. Albumul Zaitgaist a ajuns number one in Marea Britanie, iar sound-ul The Levellers, o mixtura de punk, alternative si folk a devenit foarte cunoscut si in afara Angliei.

Au aparut la Top Of The Pops in acelasi an, iar in 1995 au avut un turneu britanic pe care l-au incheiat glorios pe 7 februarie 1996 la Blackpool’s Empress Ballroom, unde s-a si filmat ultimul concert pentru a fi inclus pe un home-video. In 1997, The Levellers au inregistrat un alt album bun, ”Mouth To Mouth”, care nu a fost promovat cum trebuia de catre managerii casei de discuri, si prin urmare nu a reusit sa ajunga in Top 40. Dupa o jumatate de an, discul a ajuns in primele 5 pozitii, iar piesele Celebrate, Dog Train sau Too Real au fost super-difuzate la radio. Albumul ”Truth and Lies” din 2005 contine si o reinregistrare a unuia din succesele The Levellers din 1997 – What A Beautiful Day.

Sustinatori ai anarhistilor si ai ecologistilor, The Levellers nu au ocolit niciodata subiectul politic, iar pentru 2006 s-au imbarcat intr-un turneu de sustinere a ideilor lor, iar publicul care a participat la concerte a avut surpriza sa constate ca intre piese erau inserate fragmente doctrinare. Ceea ce nu le stirbeste deloc din autoritatea muzicala formata de-a lungul a peste 20 de ani de activitate, incununati in 2008 cu aparitia albumului Letters from the Underground, ajuns in top 30 in Marea Britanie. Anul acesta este prevazut sa apara “Static on the Airwaves”, insa pana sa-l ascultam, astazi, The Levellers vin la Power Play cu What A Beautiful Day.

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: