Mark Bez Berry

Mark Bez Berry de la Happy Mondays este sarbatoritul de astazi la Power Play. Nascut pe 18 aprilie 1964 in Manchester, Mark a crescut intr-un cartier in care arta era la mare pret. De la grafittiurile de pe peretii fabricilor, pana la trupele de break-dance pana la 18 ani, Mark le-a incercat pe toate.

Happy Mondays - Camp Bestival

In 1985, datorita miscarilor sale si a felului in care arata, a fost convins de Shaun Ryder sa se alature trupei Happy Mondays. Shaun s-a gandit prima data la Bez doar ca la o mascota a grupului, nicidecum la un coleg de trupa, insa timpul a demonstrat ca Mark a fost mai mult decat atat, de la fani la impresari, toti fiind convinsi ca fara el, trupa ar fi fost doar un alt nume de pe scena muzicala britanica. Descoperiti de Tony Wilson la un concurs de tinere talente in clubul “La Hacienta”, Happy Mondays au inregistrat repede albumul de debut, un amestec de pop, new-wave, tehno si rock. In 1987, ei au fost catalogati drept cea mai buna tanara trupa de catre publicatia New Musical Express, care i-a desemnat urmasii directi ai celor de la The Cure sau New Order.

In anii 80 nu era foarte usor sa te impui in special din cauza concuretei acerbe, insa Happy Mondays au reusit sa-si formeze propriul public. Desi n-au iesit niciodata din top in zona Marii Britanii, Happy Mondays au avut parte de o primire rece din partea ascultatorilor americani, care au cumparat doar cateva mii de copii ale celui de-al 3-lea material discografic, propulsandu-l pe un modest loc 89 in topul Billboard. “Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches” a fost in schimb discul care le-a deschis piata din Australia si Noua Zeelanda, iar turneul pe care l-au facut in 1991 a fost inregistrat si pe discul live aparut pe piata la sfarsitul aceluiasi an. In 1992, datorita diferentelor de opinie cu privire la viitoarea orientare muzicala, Happy Mondays se despart, iar Bez si Shaun formeaza Black Grape, o trupa care va activa initial pana in 1998. In 1999, la presiunea inspectorilor financiari si bancari care-i amenintau cu falimentul, Shaun si Bez inchid firma si casa de discuri sub care activasera Happy Mondays, vand cateva din drepturile de autor pentru a-si plati datoriile, si incearca sa compuna cateva piese noi pentru un comeback, fara succes insa, noile piese fiind taxate drept fara substanta de catre criticii muzicali.

Fara sa dispere, cei doi artisti strang in jurul lor o formula noua de trupa si incearca din nou sa intre in topurile britanice. Mai mult succes insa a avut cartea scoasa de Mark in 1998, “Freaky Dancin’” decat muzica grupului, asa ca se ia o noua pauza pana in 2004, cand concertul sold-out de la Barcelona le aduce speranta membrilor trupei. Cunoscut ca un om fara inhibitii, Bez participa in 2005 la “Star Big Brother”, si in acelasi an isi lanseaza propria pastila televizata in cadrul celebrului “Sunday Show”. La 14 ani de la primele compozitii Happy Mondays, in 2007 apare pe piata albumul “Uncle Dysfunktional”, un mare esec din punct de vedere comercial, lucru care conduce catre alti ani de pauza. In a doua jumatate a anului 2010, sarbatoritul de azi a avut ceva probleme cu autoritatile, facand si cateva saptamani de inchisoare pe fondul violentelor domestice, dar experienta l-a linistit si l-a determinat sa intre intr-un con de umbra o perioada. Abia in 2012, pe 29 ianuarie, Shaun si Bez au anuntat un nou comeback prin relansarea DVD-ului cu recitalul sustinut in Spania, la Barcelona. Pana sa apara un nou album Happy Mondays, il ascultam pe Mark Bez Berry alaturi de trupa in care s-a consacrat cu o piesa reprezentativa, “Kinky Afro”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: