Marie Fredriksson, vocalista grupului Roxette

Sarbatorita de azi la Power Play vine din Suedia. Marie Fredriksson, vocalista grupului Roxette s-a nascut pe 30 mai 1958 in Össjö, Suedia, si a inceput sa cante la 12 ani in corul scolii. Atrasa de muzica rock n’roll, si-a format prima trupa la terminarea facultatii, insa a reusit sa aiba succes abia in 1983 cu primul material solo “Het Vind” (1983).

Dupa un alt album in 1985 a fondat grupul Roxette alaturi de un prieten bun cu care mai cantase si inainte in trupa Gyllene Tider, chitaristul Per Gessle. Succesul trupei Roxette a venit in 1986, inca de la debut criticii muzicali spunand ca trupa va ajunge departe in scurt timp. Insa, destul de reticenta la aceste previziuni, Marie si-a lansat in 1987 cel de-al treilea album solo in paralel cu inregistrarile pentru al doilea disc Roxette. “Look Sharp” din 1988 a fost primit foarte bine in Suedia si Europa, insa in America a intrat in topuri abia dupa ce un student, DJ la o statie din Minneapolis a difuzat piesa. Reactia entuziasta a publicului i-a convins pe cei de la EMI Svenska sa incheie un contract de distributie si pe teritoriul american. Piesa “The Look” a ajuns pana pe prima pozitie in Billboard Top 100, iar “Dressed For Success” si “Listen to Your Heart” au urmat aceeasi traiectorie.

Datorita turneului mondial din 1990 cei de la Roxette nu au avut timp sa inregistreze o piesa noua pentru coloana sonora a filmului “Pretty Woman”, asa ca au “livrat” un cantec mai vechi reorchestrat “It Must Have Been Love”. Piesa a prins foarte bine la public iar cei de la Roxette si-au dat seama ca trebuie exploatat si potentialul pieselor mai lente. In martie 1991 se lanseaza “Joyride” avand in piesa titlu un single excelent pentru promovare. “Fading Like a Flower (Every Time You Leave)” si balada “Spending My Time” au devenit in scurt timp preferatele publicului si in consecinta piese reprezentative pentru concertele Roxette. In 1992, odata cu lansarea discului “Tourism: Songs from Studios, Stages, Hotelrooms & Other Strange Places”, Marie a continuat sa lanseze material solo, discul ei “Den Ständiga Resan” luand un premiu in Suedia. In timp ce albumul celor de la Roxette se bucura de un succes relativ, albumele solo ale Mariei si ale lui Per erau in fruntea topurilor din Suedia, insa cei doi au incercat in continuare sa se impuna si pe plan international.

Roxette

Marie Fredriksson a fondat grupul Roxette alaturi de un prieten bun cu care mai cantase si inainte in trupa Gyllene Tider, chitaristul Per Gessle.

In 1993, dupa lansarea single-ului “Almost Unreal” suedezii au intrat din nou in studio, iar rezultatul s-a vazut in 1994 cand a fost lansat “Crash!Boom!Bang!”. Compania McDonalds a lansat in paralel o varianta proprie a albumului, continand doar cele mai bune 10 piese dintr-un total de 15 pe varianta originala. Piesa “Sleeping In My Car” al carei clip a fost difuzat intens de MTV, Viva si VH1 a ajuns in fruntea topurilor europene, insa in America vanzarile au fost foarte slabe, iar compania EMI a renuntat sa mai editeze albumele Roxette peste ocean. Dupa doua compilatii, una cu piesele lor cele mai bune si alta cu balade cantate in spaniola (cu care au cucerit piata sud-americana), Roxette a luat o pauza, timp in care atat Marie cat si Per si-au lansat noile materiale solo. In 1998 a aparut un nou disc intitulat “Have A Nice Day” pe care cei doi suedezi au incercat sa altereze sound-ul traditional Roxette cu influente din zona brit-pop sau electro-wave. In 2001 a aparut “Room Service”, de pe care piesele “Milk And Toast And Honey” si “The Centre Of The Heart” au ajuns number one in Suedia si au ocupat locuri bune in Europa, insa nu au fost editate si pentru piata americana.

Doua compilatii au fost editate in 2002 “Ballad Hits” si “Pop Hits”, insa inainte de a se trece la compunerea viitioarelor piese, Marie Fredriksson a fost diagnosticata cu cancer la cap si a fost nevoita sa renunte o perioada la activitatea muzicala. Desi operatia a reusit, recuperarea a fost destul de lunga, abia in 2004 ea revenind cu un album intitulat “The Change”, plin de piese melancolice, in care artista descrie suferintele prin care a trecut. In timp ce Per Gessle a lansat album dupa album, Marie a incercat sa stea departe de luminile scenei pana in noiembrie 2005, atunci cand, la ceremonia premiilor Broadcast Music, a aparut alaturi de Per pentru a anunta ca grupul Roxette va scoate in scurt timp un album nou si va incepe sa concerteze mai intens ca inainte.

Au urmat insa alti cativa ani de pauza pentru ca recuperarea dupa cancer a fost foarte dificila, astfel ca abia in octombrie 2009, Roxette au revenit pe scena, aceasta fiind cea de-a doua aparitie in fata marelui public in decursul a patru ani. In 2010, Roxette au intreprins un mini turneu european care le-a amintit de vremurile de glorie si care i-a determinat pe Marie si Per sa accelereze lucrul la noul album. “Charm School” a fost lansat in cele din urma in februarie 2011, cu singlelul “She’s Got Nothing On But The Radio” in prim plan. Pe 23 martie 2012, Roxette si-au promovat cel de-al 9-lea album de studio, ”Travelling”  intrat in top 10 in Suedia si Germania. De pe el au promovat pana acum “It’s Possible”.

Nu stim cat e de posbil ca Roxette sa revina in cel mai scurt timp cu un nou material, dar stim ca astazi e ziua lui Marie si-o sa-i putem scuti de munca pe cei de la Roxette, ascultandu-i cu o piesa mai veche la Power Play, Dangerous!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: