Mari spectacole puse online pentru prima data

Marile scene muzicale sunt pregatite sa ridice moralul milioanelor de pasionati ai muzicii clasice, cu o serie de spectacole pe care le pun pentru prima data online. De la Festivalul Enescu pana la spectacolele Operei Metropolitane din New York, ariile marilor compozitori vin la tine acasa!

Programul online al Festivalului Enescu

Festivalul Enescu isi indeamna publicul sa respecte regulile de distantare sociala si, in loc sa cumpere bilete la concerte, sa faca donatii pentru organizatiile neguvernamentale credibile, care strang bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente si materiale necesare rezistentei in fata virusului, precum, dar fara a se limita la, Asociatia Daruieste Viata

Programul va fi asemenea unui program de sala, cu diferenta ca fiecare concert va ramane postat pe site timp de patru zile. Maratonul muzical va dura pe o perioada nedeterminata, urmand ca programul sa fie actualizat continuu. Informatiile vor fi disponibile pe www.festivalenescu.ro.

18-21 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentație a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonică Recviem, de Giuseppe Verdi. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.

22-25 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră op. 6 – de Niccolo Paganini și Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.

26-29 martie: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrul Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” 2017). În program: Adrian Pop „Solstice” pentru orchestră; Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră op. 11 și Lutosławski – Concert pentru orchestră.

30 martie-2 aprilie: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.

3-6 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Rahmaninov, „La Voix Humaine” – Operă pentru soprană și orchestră de Poulenc.

7-10 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras, iar solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major – de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Bella Bartók și Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11-14 aprilie: „Peter Grimes”, a compozitorului britanic Benjamin Britten. Opera a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Țuțu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea și regia multimedia a spectacolului. În distribuție: tenorul Ian Storey – Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, contralto Catherine Wyn-Rogers – Auntie, baritonul Christopher Purves – Balstrode, mezzosoprana Diana Montague – Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall – Ned Keene, tenorul Michael Colvin – Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone – Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, soprana Solomia Lukyanets – nepoata 1, soprana Rhian Lois – nepoata 2.

15-18 aprilie: Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic „Isis” de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schițele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de Dimitri Șostakovici și Simfonia a IX-a în mi minor, „Din lumea nouă” de Antonin Dvořák.

19-22 aprilie: Recitalul violonistei Midori și a pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară și pian în la minor de Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în la major de Fauré, Sonata pentru vioară și pian în sol minor de Claude Debussy și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară „în caracter popular românesc” de George Enescu.

Maratonul muzical va dura pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu.

Programul online al Operei Metropolitane din New York

In urmatoarea perioada, Met Opera lanseaza “Nightly Met Opera Streams”, care vor fi difuzate zilnic incepand cu ora 01:30, ora Romaniei, si vor putea fi vizionate timp de 20 de ore.

Vineri vei putea urmari online Traviata, capodopera lui Verdi, sub indrumarea dirijorului Yannick Nezet-Seguin. Personajele principale vor fi interpretate de Diana Damrau, Juan Diego Florez si Quinn Kelsey, iar transmisia este o inregistrare a spectacolului jucat cu sala plina pe 15 decembrie 2018.

Sambata va fi transmisa inregistrarea din 26 aprilie 2008 a spectacolului “La Fille du Regiment” al lui Donizetti. Sub bagheta dirijorala a lui Marco Armiliato, ii veti vedea pe scena pe Natalie Dessay si Juan Diego Florez.

Duminica va fi transmis online spectacolul Lucia di Lammermoor, semnat tot de Donizetti, sub bagheta dirijorala a maestrului Marco Armiliato. Personajele principale au fost interpretate de Anna Netrebko, Piotr Beczala si Mariusz Kwiecien, in spectacolul care a avut loc in 7 februarie 2009.

Nu in ultimul rand, luni veti putea urmari opera Eugene Onegin a lui Chaikovsky, intr-un spectacol din 2007 cu interpretarea lui Renee Fleming, Ramon Vargas si Dmitri Hvorostovsky, sub indrumarea orchestrala a maestrului Valery Gergiev.

Accesand site-ul OperaVision poti urmari intreaga opera Carmen interpretata pe 25 octombrie 2019 pe scena Operei din Beijing. Spectacolul este accesibil pana pe 24 aprilie. Tot aici poti urmari si spectacolul “Don Giovani” interpretat pe scena Operei Nationale Finlandeze, “Madama Butterfly” de Puccini, in interpretarea Operei Regale Suedeze din Stochkolm sau Don Giovanni de Mozart, spectacol realizat pe scena Teatrului de Opera din Roma.

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” online

De asemenea, Filarmonica “George Enescu” si Asociatia “Clasic e fantastic” anunta ca vor posta la dispozitia publicului, concertele din colectia Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica  2011-2020 pe site-ul www.fge.org.ro. Este vorba despre concerte desfasurate in Sala Mare a Ateneului Roman. Fiecare va ramane la dispozitia publicului doua zile.

Începând cu joi, 19 martie a.c., pe site-ul www.fge.org.ro si pe pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu” și Clasic e fantastic, vom posta la dispoziția publicului, concertele din colecția Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica 2011-2020. Sperăm ca demersul nostru educativ, început în urmă cu 10 ani, să aibă un ecou pozitiv în întreaga țară. Concertele desfășurate în Sala Mare a Ateneului Român sunt, fiecare în parte, o vie și atrăgătoare lecție de muzică.“, spun organizatorii.

Pe 24 martie, de la 16,00 la 16.30 violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga vor sustine un recital live pe Facebook, la invitatia Radio Romania Muzical. Artistii vor interpreta Fantezia “Carmen” de Pablo de Sarasate si 6 dansuri populare romanesti de Bela Bartok.

Nu in ultimul rand, Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” transmite zilnic pe pagina de Facebook inregistrari din concertele sale extraordinare. #StagiuneaOnlineMadrigal

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: