“Marea lansare a balonului in stratosfera” @Aeroportul Iasi

iasiinspace-lansare balon

Vineri, 27 mai 2016, începând cu ora 09:00, va avea loc lansarea în stratosferă a primului balon meteo cu heliu. Intrarea publicului este liberă.

Ideea inedită îi aparține lui Gabi Dumitriu, un tânăr ieșean pasionat de misterele spațiului cosmic. Balonul cu heliu va fi ridicat de pe vechea pista a aeroportului. Ajuns la peste 30 de kilometri înălțime, acesta va măsura temperatura, umiditatea și magnetismul, si va realiza fotografii spectaculoase ale curburii Pământului.

Pentru punerea în practică a acestui experiment, a fost nevoie de sprijinul Facultatii de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, din cadrul Universității „Gh. Asachi”, Iași. Echipa, formată dintr-un profesor, un student și un asistent universitar, a lucrat la crearea unui sistem de măsurare a tuturor acestor parametri.

Timp de mai bine de patru luni, Gabi a lucrat, împreună cu partenerii săi, printre care si Aeroportul Iasi, la toate detaliile proiectului, reusind să găsească și resurse financiare pentru a-l implementa. Mai multi oameni și companii care s-au alăturat acestui proiect au îndrăznit să gândească în afara limitelor convenționalului. Astfel, nacela va duce în interiorul său și cateva boabe de cafea; acestea vor fi, mai apoi, măcinate pentru a fi preparată o cafea „spațială” ce va fi scoasă la licitație.

Toti cei care ce au dorit să susțină proiectul au primit drept răsplată numele lor printat 3D. Acesta va face o călătorie în stratosferă, iar când va ajunge înapoi pe Pământ, va fi oferit celor peste 60 de oameni care au făcut donații.

Această lansare este organizată împreună cu prietenii spațiali de la Luno!

INFO

IasiinSpace

www.facebook.com/iasinspace

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la ““Marea lansare a balonului in stratosfera” @Aeroportul Iasi”

  1. Tudor says:

    De ce nu s-a organizat evenimentul in weekend (sambata sau duminica) ?…sa poata participa si cei care in timpul saptamanii sunt la servici ?

Scrie un comentariu: