Marea Britanie / Concurs national pentru super-spioni informatici

concurs cyber-attack

Agentia britanica de spionaj GCHQ a lansat un concurs inedit cu scopul de a descoperi expertii in securitate cibernetica de maine.

In conditiile in care institutiile guvernamentale si firmele din Marea Britanie se confrunta cu o crestere exponentiala a atacurilor informatice si cu o gama tot mai sofisticata de metode si strategii criminale,  institutii de tipul celei amintite mai sus reusesc tot mai greu sa tina pasul cu escaladarea acestui fenomen.

GCHQ – agentie guvernamentala de spionaj care acopera zona informatiei digitale este una dintre cele mai ingrijorate de acest fenomen in conditiile in care specialistii sai prefera sa lucreze in sectorul privat, in slujbe mult mai bine platite decit la stat.

Agentia a lansat o competitie de securitate a sistemelor informatice care se adreseaza tuturor britanicilor care au implinit 16 ani. Testul pe care il vor sustine competitorii ii va pune pe acestia in situatia de a gestiona  o retea guvernamentala atacata informatic. Acestia vor trebui sa analizeze reteaua, sa caute punctele sale slabe pe care le poata exploata un atacator si sa ofere cele mai bune solutii de aparare.

Unele solutii de protectie sant de natura tehnica, insa altele se vor baza pe regulile de securitate pe care le veti stabili. Bugetul vostru este limitat si veti fi obligati sa luati decizii dificile in care veti pune in balanta ce tip de solutii alegeti astfel incat, cu cheltuieli minime, sa asigurati securitatea retelei” – se precizeaza in regulamentul concursului.

Ultima zi de inscriere este 26 septembrie 2012, testele urmand a avea loc pe parcursul a cinci zile, pana pe 1 octombrie. Creatorul testului – un angajat al agentiei cunoscut sub numele de ”Karl” a declarat celor de la The Guardian ca nici un sitem informatic nu poate fi protejat 100 %.

Anul acesta, in luna iunie, seful MI5 – celebra agentie britanica a declarat ca a fost socat de numarul mare de atacuri cibernetice care vizeaza Marea Britanie.

Extinderea acestui fenomen este pur si simplu uluitoare, este o adevarata industrie care implica mii de oameni si care are in spate atit state – sponsor cat si grupari de crima organizata care asigura banii necesari” a declarat Jonathan Evans in cadrul unui discurs tinut la Londra.”

Plecand de la aceste date, guvernul britanic spera ca la finalul acestui inedit proces de selectie sa descopere cateva minti sclipitoare care sa ajute la crearea unui sistem defensiv informatic .

Sursa: Reuters
Foto: Rafal Olechwoschi / Shutterstock

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: