Marc Almond

Astazi il vom sarbatori in cadrul rubricii Power Play pe Marc Almond, unul dintre pionierii curentului electro-wave din Marea Britanie. Peter Mark Sinclair Almond s-a nascut pe 9 iulie 1956 in Southport, Anglia, si a inceput sa fie atras de muzica in timpul liceului cand impreuna cu prietenul si colegul de clasa David Ball, au inceput sa faca planuri pentru viitor si sa incerce cateva compozitii pe o clapa ieftina, cumparata cu banii din bursa.

In 1980, apare primul lor Ep sub numele de Soft Cell. Intitulat “Mutant Moments”, materialul a atras atentia unuia dintre directorii de la o casa de discuri independenta, care le-a propus un contract pentru un album. Acesta avea sa vada lumina zilei in 1981. Albumul Non-Stop Erotic Cabaret a fost promovat de single-urile “Memorabilla” si “Tainted Love”, acesta din urma fiind un cover dupa o piesa Gloria Jones. Interpretarea plina de feeling a lui Almond nu avea sa treaca neobservata, Soft Cell fiind inclusi repede in categoria New Romantics, alaturi de grupuri ca Duran Duran sau Spandau Ballet. Albumul a fost urmat de o varianta remixata, facuta special pentru cluburile britanice, unde cei doi membri si-au castigat repede o reputatie solida. In paralel cu grupul Soft Cell, Marc Almond si-a dezvoltat si propriul proiect “Marc and the Mambas”, un grup pop la care a colaborat cu unul din membrii celebrului grup The The.

Deoarece in timpul inregistrarii albumului de remixuri, cei doi au folosit o cantitate impresionanta de ecstasy, atunci cand s-au apucat de compus piesele viitorului album, au trecut la o mixtura mult mai periculoasa numita “speed”. O piesa despre viziunile pe care le aveau sub influenta acestui halucinogen, intitulata “Numbers”, a fost interzisa de BBC tocmai datorita continutului explicit. Trupa Soft Cell s-a destramat cand Marc s-a internat pentru dezintoxicare, in 1983, nu inainte de a lansa cantecul de lebada “This Last Night In Sodom”, un produs destul de apreciat, in special de comunitatea gay, la care cei doi au numeroase referiri. Dupa destramarea grupului Soft Cell, Marc Almond a continuat sa cante si sa inregistreze cu diverse proiecte, cele mai important fiind “the Willing Sinners”, cu doua albume in 84 si 85. De asemenea a inregistrat nu mai putin de 7 albume solo, cateva din ele doar cu cover-uri dupa alti artisti, unul dintre preferatii lui Marc, Jacques Brel fiind omagiat pe un disc intreg in 1991.

In 2002, trupa Soft Cell s-a reunit si a scos pe piata un album cu piese noi care nu au reusit insa sa mai produca aceeasi impresie buna. In 2010 a celebrat implinirea a 30 de ani in muzica prin lansarea primului material solo, Variete, incununat cu un turneu. A urmat “Feasting with Panthers” din 2011, iar 2012 l-a prins pe sarbatoritul nostru de astazi intr-o colaborare cu Opera franceza. Astazi ne aducem aminte de cel mai mare succes al lui Marc Almond si Soft Cell : “Tainted Love” !

http://www.youtube.com/watch?v=A44GOlZrlVs

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: