Manifestare interactiva / Ceramica neagra de Deleni, 22 septembrie 2012

Harlau_2012_afis expo ceramica

Sambata, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi – Muzeul Etnografic al Moldovei, Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Iasi, Primaria comunei Deleni, organizeaza la Muzeul Viei si Vinului Harlau, manifestarea interactiva „Ceramica neagra de Poiana – Deleni. Trecut si prezent”.

Actiunea face parte din suita evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. In Romania, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub egida Ministerului Culturii si Patrimoniului National, tema din acest an fiind „Mestesuguri traditionale – contributia acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

Muzeul Viei si Vinului din Harlau va fi cu aceasta ocazie, gazda primitoare pentru toti cei care vor dori sa cunoasca tainele ceramicii negre dintr-un vechi centru de olarit, Poiana-Deleni. Mesterul olar Gheorghe Andrei va familiariza copiii din Harlau si din satele învecinate cu universul magic al formelor ceramice, prin intermediul demonstratiilor cu roata olarului. Laptarete, oale de sarmale, chiupuri, cani si ulcioare pentru vin, mosoaice, aflate în expozitia organizata cu acest prilej, vor fi modele pentru copii, în încercarea de a-i initia în tainele olaritului, mestesug  practicat în satul Poieni, comuna Deleni, de secole. Ceramica neagra din aceasta zona este caracterizata de prezenta picturii albe pe vase, realizata prin încrustare cu pasta de var, tehnica ce va putea fi exersata de copii, sub îndrumarea mesterului Gheorghe Andrei, a ucenicilor sai si a muzeografilor.

Expozitia, ce cuprinde obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, precum si alte momente speciale, vor fi prezentate de muzeografii Paul Iancu si Ovidiu Focsa.

Santeti asteptati, sambata, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, la Muzeul Viei si Vinului din Harlau, accesul publicului fiind gratuit în aceasta zi.

INFO

Muzeul Viei si Vinului Harlau
Cladirea Muzeului Viei şi Vinului din Moldova este situata
in orasul Harlau, judetul Iasi, str. Logofat Tautu, nr. 7.

www.muzeulvieisivinului.ro

www.muzeul-moldova.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: