Manastirea Golia

Manastirea-Golia

Manastirea Golia – vedere aeriana

Veche ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, sec. al XVI-lea, biserica “Inaltarea Domnului” a fost refacuta la alte dimensiuni de voievodul Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata de fiul sau, Stefanita Voda, abia in 1660.
“Stralucita si bogat inzestrata” biserica apare ca o constructie monumentala care imbina reusit caracterele arhitecturale moldovenesti si rusesti, cu inspiratii din Renasterea italiana.

Complexul monahal este inconjurat de un zid inalt, avand inaltimea cuprinsa intre 5,5-7 m, prevazut la colturi cu turle ridicate in 1668 si un turn-clopotnita refacut la 1900.

Turnul Goliei, cea mai veche constructie arhtecturala din Iasii secolului al XVI-lea, are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul care doreste sa aiba o panorama a orasului trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata de 5 metri pe laturi, un parter, doua caturi boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasilor. In prezent, turnul Goliei ramane unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla “orasul celor sapte coline”.

Intre 1943 – 1947 la Golia, au avut loc lucrari de restaurare, biserica manastirii fiind redeschisa dupa aceasta data. In 1955, in doua incaperi de pe latura de est a incintei, a fost inaugurat Muzeul “Creanga”, cu materiale documentare privind marele scriitor care a fost diacon al bisericii manastirii.

INFO

Manastirea Golia

Adresa: Str. Cuza Voda, nr. 51

Hram: Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Sf. Pasti), Izvorul Tamaduirii (Vineri, in Saptamana Luminata), Sf. Treime (a doua zi dupa Rusalii)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 06.00-18.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: