Manastirea Golia

Manastirea-Golia

Manastirea Golia – vedere aeriana

Veche ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, sec. al XVI-lea, biserica “Inaltarea Domnului” a fost refacuta la alte dimensiuni de voievodul Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata de fiul sau, Stefanita Voda, abia in 1660.
“Stralucita si bogat inzestrata” biserica apare ca o constructie monumentala care imbina reusit caracterele arhitecturale moldovenesti si rusesti, cu inspiratii din Renasterea italiana.

Complexul monahal este inconjurat de un zid inalt, avand inaltimea cuprinsa intre 5,5-7 m, prevazut la colturi cu turle ridicate in 1668 si un turn-clopotnita refacut la 1900.

Turnul Goliei, cea mai veche constructie arhtecturala din Iasii secolului al XVI-lea, are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul care doreste sa aiba o panorama a orasului trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata de 5 metri pe laturi, un parter, doua caturi boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasilor. In prezent, turnul Goliei ramane unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla “orasul celor sapte coline”.

Intre 1943 – 1947 la Golia, au avut loc lucrari de restaurare, biserica manastirii fiind redeschisa dupa aceasta data. In 1955, in doua incaperi de pe latura de est a incintei, a fost inaugurat Muzeul “Creanga”, cu materiale documentare privind marele scriitor care a fost diacon al bisericii manastirii.

INFO

Manastirea Golia

Adresa: Str. Cuza Voda, nr. 51

Hram: Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Sf. Pasti), Izvorul Tamaduirii (Vineri, in Saptamana Luminata), Sf. Treime (a doua zi dupa Rusalii)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 06.00-18.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: