Căştigătoare a premiului UE pentru patrimoniu cultural, Mănăstirea Golia va fi pusă în valoare prin REGIO

manastirea-golia-iasi-program-operational-regional-reabilitare-regio-fotoSub cupola Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere, Judeţul Iaşi şi Municipiul Iaşi au semnat un nou contract de finanţare prin Programul Operaţional Regional pentru „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II”.

Proiectul, în valoare totală de peste 25 milioane lei presupune restaurarea şi conservarea picturilor murale interioare, frescelor catapetesmei de la Biserica Mănăstirii Golia, amenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile către obiectivul de patrimoniu, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului exterior, a iluminatului de siguranţă şi  a celui decorativ. Pe lângă aceste lucrări, atât de necesare punerii în valoare a bijuteriei arhitecturale, investiţia este completată în mod pragmatic de investiţii asupra infrastructurii rutiere din vecinătatea monumentului şi dotarea cu mobilier urban.

Această investiţie vine în complementaritatea unui proiect de restaurare finanţat prin PHARE 2004-2006, care s-a derulat pe parcursul a doi ani şi jumătate şi a vizat lucrări de consolidare şi conservare în biserică, la turnurile de intrare, precum şi la Casa Memorială „Ion Creangă”.

Ctitorită de Marele Logofăt Ioan Golia în a doua jumătate a secolului al XV-lea, Mănăstirea Golia, a fost premiată în cadrul Programului Europa Nostra 2012 pentru excelență în cultură și conservare. Punerea în valoare a acestui monument va genera un punct de atracţie pentru cei aproximativ 200.000 turişti previzionaţi, constituind şi premise de dezvoltare economică pentru comunitatea locală.

INFO

Detalii: www.inforegionordest.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: