Manastirea Golia, premiata de Uniunea Europeana

Restaurarea Manastirii Golia a fost premiata de Uniunea Europeana si ar putea deveni monument inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. “Am dori sa facem demersuri pentru a deveni monument UNESCO“, a declarat Georgiana Niculescu, managerul proiectul cistigator

Manastirea Golia Iasi

Dorinta autoritatilor vine dupa ce monumentul a fost anuntat drept cistigator al unuia din premiile acordate de Uniunea Europeana pentru patrimoniul cultural.

Institutul National al Patrimoniului ne-a anuntat anul trecut ca exista acest concurs si sa inscriem. Stiam ca o manastire din Albania cistigase un premiu asemanator si ca proiectele de acest gen din tarile mai mici sint bine vazute. Am transmis proiectele, care au ajuns la Haga, iar saptamana aceasta am primit primele semnale ca am fi pe o lista cistigatoare. Ma bucur ca am reusit sa reabilitam monumentul. Acum lucram la etapa a doua, privind realizarea picturii. Dupa finalizarea acestuia, am dori sa facem demersuri pentru a deveni monument UNESCO“, a declarat Georgiana Niculescu, managerul de proiect.

Cele 28 de premii acordate de UE vor fi inminate in cadrul unei ceremonii, la manastirea Jeronimos de la Lisabona, in prezenta comisarului european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret Androulla Vassiliou si a presedintelui Europa Nostra, cea mai importanta structura de patrimoniu cultural din Europa, tenorul Placido Domingo. Evenimentul va fi organizat sub patronajul presedintelui Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, si al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Proiectul de restaurare a Manastirii Golia, care a fost premiat la categoria „Conservare”, are mari sanse sa primeasca si unul din cele sase „mari premii”, fiecare dintre acestea urmind sa primeasca si 10.000 de euro. Romania a mai primit un premiu prin profesoara Paraschiva Kovacs, din comuna Satu Mare, judetul Harghita, care a fost premiata de UE pentru conservarea traditiilor, intrucit in calitate de profesoara in cadrul unei mici comunitat i si-a dedicat peste 40 de ani din viata acestui lucru.

Autor: Marius PARCIU, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: