Manastirea Galata

Situata pe culmea uneia dintre cele sapte coline ale Iasului, Manastirea Galata a fost inaltata intre 1577-1584 de catre domnitorul Petru Schiopul.

Ca plan si infatisare exterioara, ea a pastrat elementele traditionale ale arhitecturii moldovenesti. Biserica inaltata in 1583 insa, este prima intre o serie de monumente care imbina stilurile arhitectonice din toate cele trei tari romane.

Braul median, element caracteristic arhitecturii ecleziaste din Tara Romaneasca imparte fatadele bisericii in doua registre inegale.

Registrul inferior este decorat cu o serie de firide inalte, carora le corespund unele mai scunde in registrul superior. Turla pronaosului este ridicata pe o succesiune de trei registre de elemente de sustinere, caracteristica inregistrata pentru prima oara in arhitectura moldoveneasca. De asemenea, tot pentru prima data in Moldova, naosul este despartit de gropnita prin arcade de stalpi.

In incinta manastirii, a fost pastrat palatul edificat de Petru Schiopu, care se prezinta intr-o stare buna in urma restaurarii.

In perioada 1923-1944, la Galata a functionat penitenciarul timp in care a suferit numeroase transformari si degradari.

INFO

Adresa: Str. Manastirii, nr. 4

Hram: Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Sfintele Pasti)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 07.00-12.00, 13.00-16

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: