Manastirea Frumoasa

Pe partea dreapta a raului Bahlui, sub dealul Cetatuia, la aproximativ 2 km de Curtea Domneasca, exista o veche bisericuta de lemn, datand probabil din secolul al XVI-lea.  Pe locul acesteia, hatmanul Leonte Balica, zideste impreuna cu sotia sa Ana, cel mai probabil intre 1583-1586, o biserica de piatra, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Intre 1727-1733, Grigore Ghica Voievod rezideste biserica din temelie, adaugandu-i si o serie de anexe, construind curti spatioase, o gradina in care se organizau petreceri, un iaz cu peste si barci pentru plimbare, zid de piatra imprejur, turn clopotnita, devenind resedinta de vara a domnitorilor moldoveni.

In 1753, in timpul lui Matei Ghica, fiul lui Grigore Ghica, biserica este din nou restaurata, rezistand pana in 1836, an in care este daramata si incepe astfel, zidirea actualei biserici. Compozitia arhiecturala a bisericii are la baza o alta conceptie decat multe alte edificii de gen realizate pana atunci: desi conserva planul logitudinal, interiorul este tratat ca un spatiu unic, nedivizat in incaperi diferite ca in cazul bisericilor feudale romanesti care aveau tendinta sa desparta credinciosii dupa sexe si clase sociale.

Este totusi creata iluzia unei compartimentari, ce aminteste de naosul si pronaosul bisericilor traditionale, prin introducerea a doua cupole ce despart spatiul printr-un arc monumental. Prezenta acestor cupole la exterior este perceputa ca doua coifuri-clopote, completate de alte doua similare, asezate deasupra altarului si a pridvorului. Fatadele laterale ale bisericii sunt maiestrit lucrate, prin compartimentarea lor in travee. Fatada apuseana este precedata de un portic doric.

Casa domneasca din incinta manstirii, cunoscuta si sub denumirea de “Palatul de peste ziduri” a fost construita dupa planurile arhitectului Martin Kubelka, intre 1818 – 1819. Acest edificiu prezinta o structura tripartita, iar ca o caracteristica aparte, traditionalul foisor a devenit aici un peron de acces, iar la etaj, o terasa acoperita.

Turnul-clopotnita cu elemente de o frumusete plastica aparte marcheaza intrarea in incinta Manastirii Frumoasa. Peste registrul inferior, masiv, strapuns de gangul intrarii, se inalta camera clopotelor, ale carei fatade sunt decorate cu coloane ionice angajate. Caracterul zvelt al turnului este accentuat de cupola de tabla de forma unui bulb alungit.

INFO

Adresa: Sf. Radu Voda, nr. 1

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – Sfintii Voievozi (8 noiembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-21.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: