Manastirea Cetatuia

Manastirea  Cetatuia a fost ctitorita de domnul Gheorghe Duca, pe una din mosiile sale, care ocupa o suprafata de circa 45 ha teren cu vii, livezi si prisaci, pe dealul si valea Cetatuia. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672.

Biserica a fost inconjurata de la inceput de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt, reprezantand la acea vreme, si un punct fortificat de aparare impotriva navalitorilor de tot felul, unde, in caz de restriste, domnitorul se putea retrage. In incinta manastirii, in afara de biserica si palatul domnesc, s-au mai construit chilii, baie, bucatarie, pivnite si staretie cu trapeza.

Pe latura sudica a incintei se afla cladirea cu sala gotica “Anastasia Doamna”. De o frumusete desavarsita, sala spatioasa este bine luminata de cele 11 ferestre, iar ornamentatia este reprezentata de rozete si diverse forme geometrice si vegetale. Interiorul a fost pictat in fresca, reprezentand personaje si scene biblice.

Un loc aparte il ocupa palatul rezervat gazduirii domnului, cladire fortificata, specifica sec. al XVII-lea. Cuhnea domneasca sau, dupa unele opinii, baia turceasca, o cladire rotunda masiva din piatra, este singura constructie de acest fel care ni s-a pastrat intr-un ansamblu manastiresc.

Biserica manastirii, reprezentand o copie simplificata a bisericii Trei Ierarhi, este specifica arhitecturii religioase din Moldova secolului al XVII-lea, fiind totusi o sinteza originala a unor elemente arhitectonice disparate. Biserica, casa domneasca si sala gotica au fost pictate de fratii aromani Mihai, Dima si Gheorghe, ajutati de cativa mesteri localnici. Dupa mai bine de 300 de ani de cand au fost executate, o parte din compozitii si portrete, deosebite ca forma si colorit, demonstreaza desavarsirea mesterilor zugravi.

Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului XIX, manastirea a fost restaurată în perioada interbelică la cererea istoricului Nicolae Iorga.

Epocile de slujire si cultura ale Cetatuii sunt bine reflectate in Muzeul manastirii, care poate fi vizitat de pelerini.

O superba panorama a Iasilor se poate admira din turnul “Cina Pelerinului”, aflat in cladirea staretiei.

INFO

Adresa: Str. Cetatuia, nr. 1

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cei mai mari apostoli ai lumii crestine (29 iunie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-12.00;  joi, intre orele 08.00-23.00

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: