Magazin Bio Iași – Beneficii tărâţe de ovăz

tarate-de-ovaz-magazin-bio-iasi-fotoTermenul “ovăz”, provine de la cuvântul “Avena” din latină, schimbat în secolul al doisprezecelea de francezi în “aveine” şi luând forma finală de “avoine” în secolul al XVI-lea. Ovăzul este una dintre plantele cu utilizări multiple a căror cultură este relativ inofensivă pentru mediul înconjurător.

Tărâţele de ovăz provin din invelisul extern al seminţei de ovăz şi sunt foarte bogate în fibre insolubile şi în pectine, contribuind la absorbţia unei cantităţi însemnate de apă. Tărâţele de ovăz  conţin şi vitamine din complexul B, proteine şi minerale. Proteina ​​din ovăz este considerată de bună calitate, conţinând mai mulţi aminoacizi esenţiali. Este o sursă excelentă de fosfor şi joacă un rol esenţial în formarea şi menţinerea oaselor sănătoase şi a dinţilor. Absorbţia fierului din plante este, totusi, favorizată de consumul de substanţe nutritive, cum ar fi vitamina C . Nu în ultimul rând tărâţele de ovăz sunt o sursă de magneziu, implicat în dezvoltarea oaselor, activităţi enzimatice, sănătatea dentară şi funcţionarea sistemului imunitar, jucând un rol important în metabolismul energetic şi în transmiterea impulsurilor nervoase. Pentru cei preocupaţi de nivelul colesterolului, boli de inimă sau de alte boli cronice, ia în considerare adăugarea tărâţelor de ovăz în dieta ta zilnică.Tărâţa de ovăz este un aliment care poate oferi o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Colesterol. Un beneficiu major al tărâţelor de ovăz este capacitatea sa de a reduce nivelul de colesterol. Într-un studiu efectuat, beta-glucanul, principala fibră solubilă din tărâţele de ovăz, a demonstrat că poate reduce semnificativ colesterolul sau colesterolul “rău”. Fibrele din tărâţele de ovăz fac legătura cu bila bogată în colesterol, şi astfel creşte cantitatea de colesterol care este eliminat.

Bolile cardiovasculare. Consumarea tărâţelor de ovăz duce la prevenirea bolilor cardiovasculare, s-a constatat că tărâţele de ovăz au redus densitatea lipoproteinelor de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol pot duce la acumularea plăcii bacteriene în artere şi duc la hipertensiune arterială şi boli de inimă, ceea ce poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Diabet. Tărâţele de ovăz au capacitatea de a produce îmbunătăţiri pe termen lung în zahărul din sânge, aşa cum s-a demonstrat într-un studiu raportat în “Jurnalul Asociaţiei Americane de Dietetică.” Tărâţele de ovăz ajută la menţinerea nivelului de zahăr din sânge la parametrii normali după o masă, prin încetinirea digestiei carbohidraţilor şi prin faptul că reduc rata la care zahărul intră în fluxul sanguin. Se poate îmbunătăţi, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge prin creşterea sensibilităţii la insulină, care ajută la eliminarea zahărului din sânge.

Pierdere in Greutate. Fibrele pot ajuta la pierderea în greutate, prin absorbţia apei, când alimentele trec prin intestin, cauzând o creştere în volum a tărâţelor şi creând un sentiment de plenitudine. Fibra întârzie digestia şi absorbţia de alimente, întârziind astfel foamea. Ca urmare, s-ar putea consuma mai puţine calorii, care ar putea ajuta la pierderea în greutate.

foto-via-naturalia-magazin-bio-iasi-2013

INFO

La Via Naturalia singurul magazin cu produse exclusiv bio din Iasi puteți găsi tărâţe ecologice de ovăz de cea mai buna calitate, din loturi fără pesticide sau chimicale, sub marca Primeal Franţa, la cantităţi de 200gr si 1,2 kg. Magazinul este situat în spatele Halei Centrale lângă farmacia Davila.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: