Ma doare spatele! Sa port corset?

Când este utilizat pentru probleme ale coloanei lombare (n.r. – zona şalelor), corsetul nu poate fi purtat mai mult de două săptămâni, zi de zi. Purtarea acestuia trebuie asociată cu gimnastică, necesară pentru a menţine tonusul muscular.

Lorena, din Iaşi: „Am de ceva timp dureri de spate – chiar dacă abia am împlinit 30  de ani. Cred că motivul sunt orele petrecute în faţa calculatorului. O prietenă m-a sfătuit să-mi cumpăr din farmacie un corset pentru spate, pe care să-l port atunci când lucrez. Aş dori să cunosc şi părerea unui specialist. Sunt într-adevăr utile? Reduc durerile? Îl pot purta zilnic? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Există într-adevăr pe piaţă orteze sau corsete care sunt indicate şi utile pentru tot ceea înseamnă suferinţă discală, fie că este lombară (la nivelul şalelor) sau cervicală (zona gâtului). Astfel de orteze pot fi folosite şi în cazul scoliozelor apărute din adolescenţă. Pot fi foarte bune pentru corectarea posturii sau în cazul unei scolioze care decompensează.

De altfel, orice suferinţă musculară poate fi diminuată dacă musculatura este pusă în repaus timp de câteva zile prin acest mijloc de contenţie care este corsetul sau orteza. Rolul lor este de contenţie: să imobililizeze pentru o perioadă de timp segmentul respectiv de musculatură. Dar, mare atenţie: ele pot fi utilizate pentru o durată scurtă de timp. De exemplu, pentru coloana lombară, dacă un corset este utilizat în cazul unei discopatii, nu poate fi purtat mai mult de două săptămâni, zi de zi. Şi, de obicei, purtarea acestuia trebuie asociată cu exerciţii fizice, care să menţină tonusul muscular. Asta deoarece, sub acest regim de contenţie musculatura „se leneveşte“, devine hipotonă. Iar hipotonia musculară creşte instabilitatea, abdomenul se relaxează şi „trage“ de coloană.

Deci, persoanele cu afecţiuni discale (afecţiuni „vinovate“ în cea mai mare parte de durerile de spate ) pot purta astfel de corsete maximum două săptămâni. Timp în care trebuie să facă şi gimnastică, pentru a menţine tonusul musculaturii. Bineânţeles, acest tip de corset poate fi utilizat şi accidental – îl port într-o zi în care trebuie să depun un efort mai susţinut, o zi în care trebuie să stau mai mult timp în picioare. Mâine, dacă am o zi mai relaxantă, care nu solicită foarte mult coloana vertebrală, nu mai trebuie să-l port.

Aş vrea să mai fac o precizare cu privire la tipul de corset pe care trebuie să-l alegem. Sunt fel de fel de adaptări de la clasicul brâu şi până la corsetele moderne care se găsesc în farmacii sau la firme specializate.  Ce condiţii trebuie să îndeplinească un corset lombar pentru a-şi atinge scopul de contenţie: el trebuie să fie suficient de înalt pentru a ajunge de la nivelul primei coaste de sus şi până la creasta iliacă (n.r. – porţiune a oaselor bazinului).

De asemenea, trebuie să ofere un mijloc de contenţie, adică să-l simţi puţin, dar să nu incomodeze, să nu limiteze respiraţia. Foarte important este însă să nu fie subdimensionat – lat să cuprindă toată coloana şi să ofere acest mijloc de contenţie. Cel mai indicat este să-l cumpăraţi de la o farmacie sau de la un distribuitor autorizat, nu de la tonete sau din bazar“.

Sursa: Ghidul pentru sanatate, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: