Luther Vandross

Luther Vandross ar fi implinit astazi o varsta frumoasa daca nu s-ar fi stins prea devreme. Astazi la Power Play vom incerca sa ne aducem aminte in cateva minute de cel care a impresionat o lume intraga cu vocea sa.

Luther Vandross

Luther Ronzoni Vandross, Jr. s-a nascut pe 20 aprilie 1951 in East Manhattan, New York. Fiindca a crescut intr-o familie cu afinitati muzicale, atat tatal cat si sora sa cantand in diverse trupe de soul si gospel, Luther Vandross a invatat sa cante la pian inca de mic. La 8 ani a ramas fara tata, care a murit de diabet, iar la 13 ani s-a decis ca vrea sa ajunga cantaret profesionist dupa ce a auzit-o pe Dionne Warwick interpretand piesa “Anyone Who Had A Heart”. In facultate si-a format prima trupa, insa primul contact ca profesionist l-a avut in 1968 ca producator al albumului “Soul Christmas”. Anul urmator a cantat pentru Quincy Jones pe albumul “Best”. In 1972, desi nu reusise sa inregistreze nimic pe cont propriu, a repurtat un mare succes cu o piesa scrisa pentru Roberta Flack “Everybody Rejoice”. In 1974 a cantat cu “Mike Garson Band” in deschiderea concertelor lui David Bowie din celebrul turneu Diamond Dogs, si a facut backing vocals pentru albumul acestuia “Young Americans”.

Pana in 1981 Luther a aparut doar pe post de compozitor pe cateva albume foarte bine cotate. De asemenea a facut partile de backing vocals pentru multi artisti ca Diana Ross, Carly Simon, Chaka Khan sau Barbra Streisand. Roberta Flack a fost cea care l-a impulsionat sa scoata un material solo. In 1976 si 1977 a incercat sa se impuna cu grupul sau “Luther”, insa cele doua albume au trecut neobservate. De-abia in 1980, dupa ce castigase bani buni din vanzarea unor cantece pentru reclame, Luther Vandross intra in studio pentru a inregistra primul material solo. Albumul “Never Too Much” continea single-ul “A House is Not a Home” care a ajuns pana pe prima pozitie a topului R&B. A fost doar inceputul unei cariere de succes ca interpret. Luther a mai avut inca 6 single-uri de top 10, fiind intotdeauna perceput ca un cantaret sensibil, din vocabularul caruia nu lipsea cuvantul “Love”.

In 1989 a adunat cele mai bune compozitii ale sale si cateva piese noi pe compilatia “The Best Of Luther Vandross…The Best Of Love” pentru care a primit si un premiu Grammy in 1991. Piesa “Here and Now” a devenit un cantec definitoriu pentru orice nunta, celebritatile stand la coada pentru a beneficia de prestatia lui Luther Vandross live la evenimentele speciale. Alte succese au venit in 1991 cu “The Power Of Love” si in 1992 cu piesa in duet cu Janet Jackson “The Best Things in Life are Free”. In 1993 si 1994 a avut alte doua piese de top, “Love Is on the Way”, si duetul cu Mariah Carey “Endless Love”, un cover dupa o piesa Lionel Richie. In 1996 a mai avut un succes mai ales in Marea Britanie cu “Your Secret Love”, continuand sa adune premii Grammy aproape odata la doi ani, fie pentru interpretare, fie pentru compozitie. Dupa ce in 2001 s-a despartit de casa de discuri Virgin, a scos un album intitulat simplu “Luther Vandross” de pe care mai cunoscute sunt piesele “Take You Out” si “Grown Thangs”.

Din cauza diabetului, a hipertensiunii si a greutatii sale considerabile (136 kg), starea sanatatii lui Luther s-a inrautatit, si desi a scos in 2004 un album care a luat iarasi un premiu Grammy, “Dance With My Father”, nu s-a putut deplasa la ceremonie pentru a-si primi statueta. De altfel acest album a fost si ultimul, fiindca Luther Vandross moare pe 1 iulie 2005 din cauza unor complicatii, lasand in urma o avere muzicala considerabila si un munte de regrete din partea intregii lumi muzicale. Pe 20 septembrie 2005 Luther a fost comemorat in cadrul unei gale speciale de Stevie Wonder, Mary J. Blige, Usher, Donna Summer, Alicia Keys, Elton John, Celine Dion, Babyface, Angie Stone si Aretha Franklin.

Astazi ne amintim si noi de cel care a fost Luther Vandross ascultand “Here And Now”.

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: